Stvarnost prostora

Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Kako arhitekturu i urbanizam u ovoj emisiji ne shvaćamo kao tek kao jedan od medija likovne umjetnosti, nego kao imanentni dio cjelokupnosti života i životnog prostora, kao njegovu sveobuhvatnu  materijalizaciju - otisak, ali i  katalizator – emisija u skladu s time nastoji zadržati vešeznačnost pristupa i motrišta.

Ostvaruje se prema tome kao niz ciklusa čiji su autori aktivni sudionici u teoriji i praksi na našim prostorima, u formi razgovora, eseja ili, featurea, koji u svakoj od podjedinih emisija nude jedno određeno autorsko stajalište kao jednu od karika u široj slici problematike urbanog života i prostora.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Srijeda, 28.04.2021 16:03

Tko gradi vašu arhitekturu? – Kritički priručnik

Ovom emisijom završavamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem smo se bavili odnosom arhitekture i graditeljskog rada, a čija su okosnica bila predavanja održana na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja". Ciklus je bio usredotočen na povijesne primjere arhitektonskih projekata i graditeljskih opusa koji su redefinirali odnos projekta i gradnje – od antičkog Rima, preko Londona 19. stoljeća, do radikalnih južnoameričkih pokreta u drugoj polovici 20. stoljeća. Temu zaokružujemo suvremenim težnjama integralnom promišljanju projektantskog i graditeljskog rada, odnosno predstavljanjem rada grupe "Who Builds Your Architecture?" ili "Tko gradi vašu arhitekturu?"

HRT – HR 3 — Srijeda, 21.04.2021 16:03

Christine Wall: Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje Christine Wall naslovljeno "Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih". Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.04.2021 16:03

Federico Garcia Lammers: Kozmički rad – Eladio Dieste i radnici na gradilištu crkve Cristo Obrero

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Kozmički rad – Eladio Dieste i radnici na gradilištu crkve Cristo Obrero", arhitekta Federica Garcije Lammersa. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.