Hrvatski radio

Prvi program

Kakva je to ljubav bila

25.12.2021.

09:00

Autor: Nives Madunić Barišić

perivoj

perivoj

Foto: hrt / -

Kaput od lišća, Perivoj od slame, Putovanja iz sanja, Pišem ti pismo naslovi su četiri kutića poezije kojima predstavljamo književnicu Sunčanu Škrinjarić i kao vrsnu pjesnikinju.

U nedjelju 26. prosinca odmah nakon Radioigre za djecu i mlade od 16 i 45 na Prvom programu Hrvatskoga radija poslušajte Putovanja iz sanja, a ostale pjesme iz zbirke Kakva je to ljubav bila već se nalaze na poveznici Slušaonica

Poeziju govore Karmen Sunčana Lovrić i Slavko Juraga, a redateljica je Stephanie Jamnicky.


Isječak putovanja iz sanja

Plesna haljina žutog maslačka najpoznatije je djelo Sunčane Škrinjarić. Vjerojatno je svako od nas u vrtiću ili školi bio jedan od njezinih cvjetova jer ovaj je naslov nezaobilazan na priredbama.

Mnogi ne znaju da je Sunčana Škrinjarić unuka poznate  književnice i sufražetkinje Zofke Kveder, sestra joj je poznata koreografkinja Tihana Škrinjarić, kći spisateljica Sanja Pilić, a unuka fotografkinja Vladimira Spindler.

Umjetnost je oblikovala cijeli njezin životni put. Od rođenja do smrti živjela je i radila u Zagrebu. Već s petnaest godina objavila je prvu zbirku poezije Sunčanice, 1946. godine. Među njezinim djelima ističu se slikovnice Zimska bajka i Tri jabuke s bakina ormara , prozne knjige, zbirke priča i pjesama za djecu Čudesna šuma, Slikar u šumi, Ljeto u modrom kaputu, Kaktus-bajke, Dva smijeha , Ulica predaka. Njezina priča Čudesna šuma 1989. godine adaptirana je u dugometražni animirani film redatelja Milana Blažekovića.

S Hrvatskom radio televizijom surađuje od 1958, trinaest godina bila novinarka i urednica, a u dramskom programu izvedeni su joj brojni igrokazi i radio drame za djecu i odrasle.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kutić poezije

Poezija za djecu i odrasle predstavljena kao dramska minijatura s naglaskom na radiofonijsku atraktivnost. Poeziji se pristupa na originalan i nekonvencionalan način uz nezaobilaznu začudnost cjelokupnog izričaja.

Poslušajte u Slušaonici