Hrvatski radio

Prvi program

Louise May Alcott "Male žene"

16.12.2021.

17:08

Autor: Nives Madunić Barišić

Louisa May Alcott

Louisa May Alcott

Foto: - / -

Radioigra za mlade Male žene dramatizacija je jednog od najpopularnijih romana za mlade američke književnice Louise May Alcott o sestrama March -   Meg, Jo, Beth i Amy koje odrastaju u strogo određenim okvirima  građanskoga društva pa ipak pronalaze načina da ostvare svoje snove i  izbore se za njih.  Drama je to o obitelji, ljubavi, predanosti, ali i o emancipaciji, otporu očekivanim ishodima i normama, vjeri u život, pravu na umjetničko izražavanje .

Male žene jedan su od najprevođenijih i najčešće dramatiziranih i ekraniziranih romana. 
Male žene

Jo je pomalo ratoborna , Beth je  krhka i senzibilna ,  Meg je najljepša ali i najodraslija od njih,  a najromantičnija   i najrazmažena  je  Amy. Jo želi biti književnica, Beth prekrasno svira, a Amy slika. Meg poput majke želi biti dobra supruga i majka.  Dok željno iščekuju povratak oca s bojišta djevojke se zaljubljuju, sanjare, pate, bore se i boluju, ali Male žene  nikada nisu napisane samo kao melodrama. Sve četiri  sestre prototipi su četiriju različitih ženskih karaktera i trajna su inspiracija djevojčicama tijekom njihova odrastanja.  Obiteljska kuća Louis May Alcott

Obiteljska kuća Louis May Alcott

Foto: Orchar House / -

Likovi u Malim ženama inspirirani su članovima autoričine obitelji. Njezina udana sestra Anna postala je Meg, obiteljska ljepotica. Lizzie,  je bila model za Beth. Poput Beth, Lizzie je bila tiha i povučena, a umrla je tragično u dobi od dvadeset i tri godine od dugotrajnih posljedica šarlaha. May, sestra snažne volje, prikazana je kao Amy ,  dok je samu sebe  prikazala kao Jo. Kada se dopisivala s čitateljima koji su je oslovljavali s "Miss March" ili "Jo",  ona ih nije ispravljala.

Male žene  prvi puta je  objavio  Roberts Brothers 1868. godine. Prvo izdanje uključivalo je ilustracije May Alcott, sestre koja je inspirirala izmišljenu Amy March. 

Prvih 2000 primjeraka brzo je rasprodano. Narudžbe su pristizale u tolikoj mjeri da je bilo nemoguće dovoljno brzo odgovoriti na njih. Male žene od samoga su početka bile nedvojbeni hit.

Knjiga je prevedena na brojne jezike i često adaptirana za pozornicu i ekran.

Tri najpoznatije filmske Jo March

Tri najpoznatije filmske Jo March

Foto: promo / -

Male žene su  više puta adaptirane za film. Prva adaptacija bio je nijemi film u režiji Alexandera Butlera i iz 1917., u kojem su glumile Daisy Burrell kao Amy, Mary Lincoln kao Meg, Ruby Miller kao Jo i Muriel Myers kao Beth. Smatra se izgubljenim filmom.

Svakako najpoznatije ekranizacije su one Georga Cukora iz 1933. s  Katharine Hepburn kao Jo, Joan Bennett kao Amy, Frances Dee kao Meg i Jean Parker kao Beth. Potom  adaptacija iz 1994.  redateljice Gillian Armstrong   u kojoj su glumile Winona Ryder kao Jo, Trini Alvarado kao Meg, Samantha Mathis i Kirsten Dunst kao Amy, te Claire Danes kao Beth.  Film je dobio tri nominacije za Oscara, između ostalih i za najbolju glumicu za W. Ryder.

Posljednja a prema nekim i najbolja ekranziacija poznatoga romana je spisateljice i redateljice Grete Gerwig iz  2019. U filmu glume Saoirse Ronan kao Jo, Emma Watson kao Meg, Florence Pugh kao Amy, Laura Dern kao Marmee, Meryl Streep kao teta March, Eliza Scanlen kao Beth i Timothee Chalamet kao Laurie. Film je dobio šest nominacija za Oscara, uključujući i onu za najbolji film.


Galerija
Male žene, Foto: promo/-
teta march, Foto: promo/-Katherine Hepburn kao Jo, Foto: promo/-

Redateljica, dramaturginja i prevoditeljica Katja Šimunić  Male žene režirala je u kazalištu ZeKaeM da bi 2004. napravila i adaptaciju drame za radio. U ulogama sestara March pojavljuju se  Ana Đurinović, Leona Paraminski,  Nataša Janjić i Dora Fišter.   

Emisiju poslušajte u predprazničnom raspoloženju u nedjelju 19. prosinca od 16 sati i 5 minuta na HR 1, a nakon emitiranja emisija će biti dostupna na poveznici Slušaonica

Već sljedeće nedjelje 26. prosinca na HR 1   u istome terminu Radioigre za djecu i mlade od 16 sati i 5 minuta možete poslušati i nastavak ove priče pod naslovom Odrastanje Jo March. Katja Šimunić

Katja Šimunić

Foto: hrt / -

"Novac je neophodna i dragocjena stvar - i, kad se dobro koristi, plemenita stvar - ali nikad ne želim da pomisliš kako je to prva ili jedina nagrada za koju se valja potruditi. Radije bih da budeš siromašna , ako ćeš biti sretna, voljena, zadovoljna nego kraljica na prijestolju, bez samopoštovanja i mira. "

Male žene L.M.Alcott

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Poslušajte u Slušaonici