Hrvatski radio

Prvi program

Mladi Gustl i "Moć savjesti"

07.06.2023.

09:11

Autor: Hrvatski radio

Lovro Juraga kao mladi Matoš (na čitaćoj probi)

Lovro Juraga kao mladi Matoš (na čitaćoj probi)

Foto: - / Hrvatski radio

U subotu, 10. lipnja, u terminu Izloga dramskog programa u 18.05, nastavljamo s obilježavanjem 150.godišnjice rođenja Antuna Gustava Matoša. Ovaj put poslušajmo pretpremijeru radio igre nastale prema prvoj objavljenoj Matoševoj pripovijetci, „Moć savjesti“. 

U vašem programu vidim mnoge egzotične predmete, ali ne vidim jednoga koji bi trebali učiti đaci svih fakulteta: hrvatskoga jezika.

Antun Gustav Matoš

Godine 1892, u kolovozu, u književnom listu „Vijenac“ izlazi pripovijetka koju potpisuje devetnaestogodišnji Gustl. Neposredno prije toga vratio se iz Beča, s neuspješne studentske avanture u kojoj je izgubio državnu stipendiju jer je radije svirao, čitao i lunjao nego studirao veterinu. Pripovijetka je u radiodramskoj formi uokvirena biografskim kontekstom, jednim jutrom u kojem mladi Matoš (igra ga Lovro Juraga) hoda centrom Zagreba s čelom na ramenu. Uputio se prijateljima Tkalčićima u čijem će salonu muzicirati. No njegove misli ne idu u pravcu glazbe već sumnji i dvojbi vezanih uz pripovijetku „Moć savjesti“. Kroz glavu mu prolaze rečenice i sve ono što se događa s pisarom Josom, glavnim licem njegove pripovijetke (igra ga Branko Meničanin). Joso je ulovljen u klopku vlastite savjesti jer godinama prima mito, a ništa ne čini da bi pomogao seljanima koji mu izdašno guraju novce. 

čitaća proba u prostorijama Dramskog programa HR-a

čitaća proba u prostorijama Dramskog programa HR-a

Foto: - / Hrvatski radio

Redatelj Petar Vujačić sa skladateljem Marom Marketom i ton majstorom Srđanom Nogićem majstorski se poigrao snom pisara Jose dobivši nadrealno duhovite slike, te ih kontrapunktirao s mirnim monološkim okvirima punima ironijskog podteksta. Uz Lovru Juragu i Branka Meničanina igraju: Marko Torjanac, Tena Nemet Brankov, Rakan Ruishadat, Frano Mašković, Sven Šestak, Tomislav Martić, Lovro Ivanković.  Dramatizaciju i uredništvo potpisuje Lada Martinac Kralj.    

... naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osobinu naše zemlje: buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i kao tragika našeg mora.

Antun Gustav Matoš

A. G. Matoš - skulptura

A. G. Matoš - skulptura

Foto: - / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici