Hrvatski radio

Prvi program

Najpopularnija božićna pjesma svih vremena

06.01.2022.

12:44

Autor: Nives Madunić Barišić

Spomen ploča  Jamesa  Pierponta

Spomen ploča Jamesa Pierponta

Foto: - / -

 

Originalni tekst Lade Martinac Kralj Anđeli imaju krila, zar ne? duhovita je i nježna priča o nastanku popularnog božićnog napjeva Zvončići, zvončići Jamesa Pierponta pretvarajući ga u svojevrsnu himnu anđela. Budući da anđeli nisu uspjeli skladati svoju svečanu pjesmu potražili su skladatelja na zemlji. John Pierpont je u ovoj je radioigri  razočarani profesor matematike i skladaelj koji teško  prihvaća poziv anđela da pokušava skladati anđeosku himnu. Ova topla priča o susretu i prijateljstvu čovjeka i anđela, puna je humora, nježnosti ali i iznenađenja.


song

Emisiju je režirala Jasna Mesarić, skladatelj je bio Dubravko Robić, a glumili Silvio Vovk, Goran Grgić, Dubravka Ostojić, Ranko Tihomirović, Mia Biondić, Duško Modrinić, Damir Šaban i Dražen Bratulić. Premijerno je izvedena 27.12. 2009.

Nakon emitiranja 02. siječnja od 16 sati i 5 minuta na HR1 u emisiji Radioigra za djecu i mlade emisija će biti dotupna na poveznici Slušaonica.


james pierpont

james pierpont

Foto: - / -

Autor popularne američke pjesme Jingle Bells James Pierpont - tekstopisac, aranžer, orguljaš, vojnik i skladatelj rođen u Novoj Engleskoj komponirao je pjesmu 1857. kao dječju školsku pjesmu za Dan zahvalnosti a originalni naslov bio je The One Horse Open Sleigh .

Kasniji aranžmani pjesme donekle su izmijenili i originalni tekst i melodiju Prepoznatljiv refren jednostavniji je od originalna. U ovom izmijenjenom obliku, Jingle Bells je postala jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pjesama ikad napisanih. Od 1890. do 1954. bila je među 25 najčešće snimanih pjesama. Pierpont je 1970. izabran u Songwriters Hall of Fame.

Godine 1997. osnovan je fond za glazbene stipendije James Lord Pierpont na Sveučilištu Armstrong Atlantic State , Savannah.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Poslušajte u Slušaonici