Hrvatski radio

Prvi program

Pjesnik i boksač Ratko Zvrko

16.12.2021.

20:44

Autor: Nives Madunić Barišić

Ratko Zvrko Tvoja staza

Ratko Zvrko Tvoja staza

Foto: - / -

/Tko sve radi naopačke/tko iz praćke gađa mačke/tko preskače preko zida/tko lastina gnijezda skida/tko kokoši za rep vuče/tko se s djecom stalno tuče/spreman da u svađi plane/ko' ugarak?

Odgovor će uvijek biti: - Grga Čvarak

Ratko Zvrko vjerojatno je najpoznatiji upravo po pjesmi Grga Čvarak . Njegove pjesme oblikuju vrlo često humor, dosjetka, akcija, čime bez zadrške osvaja djecu, ali i odrasle. No ima u njegovim pjesmama i puno lirskoga, umnoga i profinjenoga, puno životnoga iskustva i puno borbi koje čovjek sam mora izvojevati prije svega sa sobom pa tek onda sa svijetom. Gotovo pamfletska, a tako iskrena i duboka pjesma Tvoja staza zasigurno je jedna od njih. 


Ratko Zvrko na književnom susretu s djecom

Ratko Zvrko na književnom susretu s djecom

Foto: - / -

U Kutiću poezije u nedjelju 19. prosinca od 16 sati i 45 minuta odmah nakon Radioigre za mlade poslušajte nekoliko njegovih pjesama u izvedbi Slavka Jurage, Lade Bonacci i Marine Nemet. Redateljica je Jasna Mesarić. 

Emisija će nakon toga biti dostupna na poveznici Slušaonica

Pjesme je u početku objavljivao pod pseudonimom Marijan Vučić u periodici te u mnogobrojnim zbirkama i slikovnicama.

Ratko Zvrko bio je dobar i blizak prijatelj našeg velikog pjesnika Dobriše Cesarića, a ovaj je dvojac imao naviku izmjenjivati pisma u stihovima.


Boksač Ratko Zvrko

Boksač Ratko Zvrko

Foto: - / -

Još kao gimnazijalac osmislio je slogan za tadašnju tvornicu Union, današnji Kraš, to jest za njihove Kiki bombone pa se tako još i danas upotrebljava Zvrkov slogan Bilo kuda, Kiki svuda.

Ne znaju baš svi da je prije nego li je postao pjesnik Ratko Zvrko bio sportski novinar i boksač. Grga Čvarak svojevrstan je alter ego ovog zanimljivog čovjeka i pjesnika.

Zvrko je svoju boksačku karijeru započeo u Dubrovniku, a 1943. godine u meču života pobijedio je Lodovica Giobbija, tadašnjeg aktualnog prvaka Italije. Dan kasnije zatvoren je u tvrđavu Lovrijenac, nakon što su ga uhvatili pripadnici talijanske vlasti koji su poraz shvatili vrlo osobno.

1945. osvaja titulu prvaka Hrvatske u srednjoj kategoriji, a borio se i s višestrukim olimpijskim pobjednikom Lászlóm Pappom iz Mađarske. Naš borac nije uspio pobijediti olimpijca, ali je meč izdržao do kraja.


Za svako „Zbogom“ treba imat snage, jer kada shvatiš da moraš otići ostavit treba uspomene drage i biti junak u nestvarnoj priči. Al' uvijek bit ću ono što ja jesam, pa čak i onda kada ne znam gdje sam.

Ratko Zvrko, Zagreb, 17. studenog 1996.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kutić poezije

Poezija za djecu i odrasle predstavljena kao dramska minijatura s naglaskom na radiofonijsku atraktivnost. Poeziji se pristupa na originalan i nekonvencionalan način uz nezaobilaznu začudnost cjelokupnog izričaja.

Poslušajte u Slušaonici