Hrvatski radio

Prvi program

Tri praščića na radiju

12.03.2022.

12:01

Autor: Nives Madunić Barišić

Tri praščića, ilustracija iz 1930.

Tri praščića, ilustracija iz 1930.

Foto: - / -

Basna o tri praščìća koji nakon što ih majka pošalje u svijet moraju sagraditi dom u kojemu će nastaviti živjeti jedna je od najpoznatijih priča za djecu. 

Najranija objavljena verzija priče o tri praščića ona je iz Dartmoora u Engleskoj a datira iz 1853. godine. Umjesto tri svinje i vuka junaci u njoj su tri mala prasca i lisica, a kao izvor navodi se James Halliwell-Phillipps,  engleski šekspirolog, antikvar i kolekcionar engleskih dječjih pjesama i bajki.

Priča se, međutim, u svom vjerojatno najpoznatijem obliku pojavila u engleskim bajkama Josepha Jacobsa australskog folklorista, prevoditelja, književnog kritičara, znanstvenika, povjesničara a prvi put je objavljena 19. lipnja 1890. Osim Tri praščića, upravo je Jacobs objavio i bajke Zlatokosa i tri medvjeda te Janko i čarobni grah


Radijska dramatizacija poznate basne o tri praščića bavi se samim odrastanjem, lakomislenoću, lijenošću, ali i neizmjernom majčinskom ljubavlju. Lako je sanjariti o odrastanju no je li uistinu lako napustiti roditeljski dom i početi se samostalno brinuti za sebe? Kada njihova majka zaključi da su dovoljno odrasli da moraju sami napraviti kuće u kojima će nastaviti živjeti tri praščića pokažu svoje osobine – jedan je lijen, drugi zaigran, a treći uvijek slijedi ono čemu ga je majka naučila. I kada u blizini ne bi vrebao stari zločesti vuk, kao što u životu uvijek na nas vrebaju opasnosti, praščići bi mogli živjeti onako kako su izabrali. No život će im pokazati da odrastanje nosi ne samo zabavu nego i odgovornosti. Srećom , majka je majka pa će uvijek budno paziti na njih makar iz prikrajka.  

Tri praščića, scena

Basnu Tri praščića  za radio je dramatizirala urednica emisije Nives Madunić Barišić, a režirao Goran Ribarić. U naslovnim ulogama su Toma Medvešek, Tin Rožman i Luka Bulović, majka je Jelena Miholjević a ostarjeli vuk Siniša Popović . Emisija traje  27 minuta, a namijenjena je svim uzrastima slušatelja.

Nakon emitiranja u nedjelju 13. ožujka od 16 sati i pet minuta na Prvom programu Hrvatskoga radija u ciklusu emisija Radioigra za djecu i mlade   emisija će biti dostupna i na poveznici Slušaonica.

NAJAVA

J.Jacobs Tri praščića, ilusracija,New York, 1895. Engleske bajke

J.Jacobs Tri praščića, ilusracija,New York, 1895. Engleske bajke

Foto: Wikipedija / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Poslušajte u Slušaonici