Hrvatski radio

Prvi program

Eksperimentalni ručak Ivanke i Mrleta

20.06.2022.

08:57

Autor: Iva Lovrec Štefanović, Ivana Lulić

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle

Foto: Romano Grozić / privatna

Radiofonski objed uz  Svjetski dan glazbe, ali i zaključak 10. sezone ciklusa Oda-birano donosi razgovor uz stvarni ručak životnih i umjetničkih partnera - Eksperimentalni ručak Ivanke i Mrleta otkriva njihov glazbeni put i novu razinu umjetničkog djelovanja. Novu je dokumentarnu priču istražila, snimila i osmislila autorica Ivana Lulić.


Nekoliko dana nakon velike promocije novog albuma Magelli  u Zagrebačkom kazalištu mladih, razgovor tijekom ručka u njihovu domu otkriva detalje suživota prožetog umjetnošću.

Posebno doznajemo o stvaranju filmske i kazališne glazbe, te o glazbenom projektu Mr.Lee & IvaneSky  koji je posve drukčiji od matičnih im bendova Stampedo i Let 3.


Ivanka i Mrle - crtež Ivane Lulić

Ivanka i Mrle - crtež Ivane Lulić

Foto: Ivana Lulić / privatna

Uvijek smo nešto probali dodatno. To sad možda zovu avangardna ili eksperimentalna avangarda, kad uzimaš neke zvukove. U svijetu to kombiniraju mnogi glazbenici još od sredine prošlog stoljeća. To je fora, baš u raznolikosti svega toga, što će se dogoditi u predstavi, hoće li to biti nešto ugodno ili neugodno.

Ivanka Mazurkijević, iz razgovora

Mr. Lee & IvaneSky glazbeni je projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević u kojem stvaraju glazbu za film i kazalište. 

Je li ta glazba avangardna ili eksperimentalna, svakako je polje istraživanja vlastitog poimanja umjetnosti. U projektu se povezuju s glazbenicima koji vole eksperimentirati sa zvukovima i time su savršeni suradnici. 

 

Fora je u tome da bi ta glazba trebala biti pomoć predstavi i trebala bi publici raditi te slike. Ivanka i Mrle ne bi trebali biti u prvom planu sa svojim izgledom.

Ivanka Mazurkijević, iz razgovora

Mr.Lee & IvaneSky

Mr.Lee & IvaneSky

Foto: Saša Hess / privatna

Novu premijeru Eksperimentalni ručak Ivanke i Mrleta u ciklusu Oda-birano poslušajte u utorak 21. lipnja u 18.15, a potom će biti dostupna u Slušaonici .


autorica Ivana Lulić | tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec |  urednica Iva Lovrec Štefanović


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici