Hrvatski radio

Prvi program

Ljetni koncert Bečke filharmonije

22.07.2022.

12:15

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Bečka filharmonija na koncertu u Schönbrunnu, solist  Gautier Capuçon, dirigent Andris Nelsons

Bečka filharmonija na koncertu u Schönbrunnu, solist Gautier Capuçon, dirigent Andris Nelsons

Foto: promo / -

Koncert na Prvom ove nedjelje donosi snimku tradicionalnog omiljenog koncerta Bečke filharmonije koji se od 2004. godine održava u perivoju dvorca Schönbrunn uz izravne i odgođene TV i radijske prijenose u više od 80 zemalja. 

Ljetni koncert ove je godine 16. lipnja vodio latvijski dirigent Andris Nelsons, a solist je bio francuski čelist Gautier Capuçon koji je ostvario briljantnu intepretaciju Prvog koncerta za violončelo Camillea Saint-Saensa


Program osmišljen u duhu ujedinjene Europe donio je temu kulturne solidarnosti - putovanje glazbom od Ludwiga van Beethovena, preko ukrajinskog valcera Mykole Lisenka, te tanga latvijskog suvremenog skladatelja Artursa Maskatsa, da bi putovanje zaokružili u drugome dijelu programa glazbom Gioacchina Rossinija, Georgea Enescua, te čeških skladatelja  Bedřicha Smetane i Antonína Dvořáka.

Koncert u perivoju dvorca Schönbrunn

Koncert u perivoju dvorca Schönbrunn

Foto: Julius Silver / promo

Ljetni koncert Bečke filharmonije možete pratiti na Prvom programu HR u nedjelju 24. 07. u 20.15 a potom će snimka biti dostupna u Slušaonici

odabrala i pripremila urednica Iva Lovrec Štefanović 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija donosi snimke biranih koncerata različitih žanrova – zabavne, ozbiljne i narodne odnosno tradicijske glazbe. U središtu pozornosti su koncerti hrvatskih glazbenika recentno održani, ali povremeno i arhivski vrijedna ostvarenja. . .

Poslušajte u Slušaonici