Hrvatski radio

Prvi program

Violončelisti Jaemin Han i Sebastian Fritsch, dobitnici 1. i 2. nagrade na Međunarodnom natjecanju "George Enescu" 2021. u najnovijem izdanju emisije "Na pragu uspjeha"

13.01.2022.

13:39

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Pobjednik Međunarodnog violončelističkog natjecanja "George Enescu" 2021. - Jaemin Han

Pobjednik Međunarodnog violončelističkog natjecanja "George Enescu" 2021. - Jaemin Han

Foto: Andrei Gindac / -

U najnovijem izdanju emisije "Na pragu uspjeha", 15. siječnja 2022. predstavit ćemo laureate Međunarodnog violončelističkog natjecanja "George Enescu" 2021. - drugonagrađenog Sebastiana Fritscha i pobjednika natjecanja Jaemina Hana.

U sklopu Međunarodnog festivala „George Enescu“ u Bukureštu je u svibnju 2021. održano još jedno uspješno izdanje istoimenog međunarodnog natjecanja. Ocjenjivačkim sudom u kategoriji violončela predsjedao je ugledni violončelist i pedagog David Geringas, a drugu nagradu članovi žirija odlučili su dodijeliti njemačkom violončelistu Sebastianu Fritschu. On je u završnici natjecanja, 15. svibnja 2021. u Bukureštu, uz Filharmoniju "George Enescu", pod ravnanjem Nicolasa Altstaedta, izveo Koncert za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85 Edwarda Elgara. Iste je večeri nastupio i mladi južnokorejski violončelist Jaemin Han, koji je, prema odluci ocjenjivačkoga suda proglašen pobjednikom natjecanja u kategoriji violončela, izvevši solističku dionicu u 1. koncertu za violončelo i orkestar u Es-duru, op. 107 Dmitrija Šostakoviča. U dobi od samo petnaest godina, Jaemin Han najmlađi je pobjednik u povijesti Međunarodnog natjecanja „George Enescu“.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici