Hrvatski radio

Prvi program

Godina štakora donosi promjene

03.02.2022.

10:26

Autor: Katarina Kolega

Lea Brezar

Lea Brezar

Foto: Katarina Kolega / HRT

Poduzetnica i književnica Lea Brezar krajem prošle godine objavila je roman "Godina štakora" u kojemu vrlo zanimljivo opisuje kako se različiti karakteri nose s pandemijom, a pritom nudi predviđanja bliske budućnosti - što nas čeka u idućoj godini štakora. Prema kineskom horoskopu, 2020. bila je godina štakora, a iduća će biti 2032. Sustav će se, predviđa autorica, i dalje ljuljati, zdravstvene probleme moći ćemo rješavati jedino u privatnim klinikama, no bar ćemo više pozornosti posvećivati ekologiji. 


- Zanimljivo mi je bilo pratiti kako su različite godine štakora obilježavala prošla vremena. Knjigu počinjem s potonućem Titanika, u godini štakora dogodila se seksualna revolucija, smrt Mahatme Gandhija i slično. Mislim da smo i sad u razdoblju prilagodbe. Ili ćemo konačno jasno vidjeti - ili ćemo živjeti u magli, napominje Lea Brezar.


U mnogim svojim knjigama, pa tako i u romanu "Godina štakora", njezini likovi doživljavaju promjenu. Unatoč teškim i naizgled bezizlaznim životnim problemima, uspijevaju se postaviti na svoje noge. Leu Brezar oduvijek je zanimala psihologija, što je zamjetno u njezinim romanima i knjigama poezije, a nedavno je upisala on line britanski studij psihologije koji provodi Open University.


- Vjerujem u svjetlo na kraju tunela. Život je takav kakav jest - težak i zahtjevan. No, postoji vrijeme koje nam nudi mogućnost za promjenu. Mislim da svakome treba dati šansu. Upravo zato svoje likove uvijek izvlačim iz najdubljeg mraka, jer mrak ti se mora dogoditi da izroniš kao Feniks iz pepela, da staneš ponovno na svoje noge i kažeš: "Dobro. Idemo sad popravljati što sam uništio." 

Život je takav kakav jest - težak i zahtjevan. No, postoji vrijeme koje nam nudi mogućnost za promjenu.

Lea Brezar

Početkom zatvaranja, u 2020. otvorila je vrata svog novog poduzetničkog projekta - osnovne i srednje škole Epoha koje se temelje na državnom programu, ali s naglaskom na waldorfsku pedagogiju, u njezinoj tvrtki Dhar media radi se prema principu dharmičkog menadžmenta, a u planu joj je uskoro otvoriti i poslovno učilište koje će moći pohađati svi koji imaju najmanje dvije godine iskustva u vođenju tvrtke s najmanje petero zaposlenih. O svemu tome više poslušajte u Slušaonici, u emisiji Kulturni kolokvij.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kulturni kolokvij

Emisija intervjua "jedan na jedan" s nekim od aktivnih sudionika naše kulturne scene, a koji uz pitanja voditelja u studiju odgovara i na već snimljena pitanja kolega s kulturne scene, ljudi iz privatnog života, kritičara, prijatelja.

Poslušajte u Slušaonici