Hrvatski radio

Prvi program

Hoće li biti promjena zakona u kulturi

14.01.2022.

19:37

Autor: Katarina Kolega

Antikvarijat, ilustracija

Antikvarijat, ilustracija

Foto: Katarina Kolega / Hrvatski radio

Zakon o kazalištu jedan je od zakona koji se već prošle godine najavljivao da će se promijeniti, odnosno donijeti novi, a u Matici hrvatskoj upravo će se na tu temu organizirati i tribina. Matica hrvatska oformila je i radni tim koji priprema Nacrt Zakona o hrvatskom jeziku. Kad ga odobre naši ugledni jezikoslovci i književnici, proslijedit će se Saboru na izglasavanje.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek krajem je godine, na dodjeli nagrada najboljim knjižarima i antikvarima, najavila donošenje Zakona o financiranju koji se tiče upravo knjižara i antikvarijata. U emisiji Katapultura je izjavila:


· Njime će se omogućiti da se državni i gradski prostori stavljaju na natječaje ciljano za te djelatnosti. Znamo da se knjižarama teško natjecati s komercijalnim djelatnostima, posebice u turističkim gradovima, a grad bez knjižare, nije grad.

Galerija
ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek , Foto: Ministarstvo kulture/-
Dodjela nagrada najboljim knjižarama i antikvarijatima, Foto: Ministarstvo kulture/-Dodjela nagrada najboljim knjižarama i antikvarijatima, Foto: Ministarstvo kulture/-

Knjižari i antikvari gradske i državne prostore iznajmljuju po jednakim cijenama kao i restorani ili kafići, visoki su i najmovi javnih gradskih površina te jednoglasno pozdravljaju ministričinu inicijativu.  


· To će pogotovo pomoći kolegama iz Zadra, Šibenika, Splita ili Dubrovnika jer oni u užoj gradskoj jezgri ne mogu pobijediti kafić. Ja se samo nadam da će se to realizirati, napomenuo je Danijel Glavan, vlasnik zagrebačkog antikvarijata Biblos koji je, zahvaljujući prvoj nagradi na natječaju za najbolji antikvarijat, dobio 30 000 kuna.


Nema kulture bez infrastrukture, ističu članovi Zajednice nakladnika i knjižara koji već godinama upozoravaju na visoke cijene gradskih i državnih prostora koje si knjižari i antikvari ne mogu priuštiti. Za to se zalaže njihov predsjednik Slavko Kozina.

Knjižare u gradskim središtima čine nešto što se zove identitet grada. Knjižara je mjesto u kojemu se osjeća bilo grada, ali i čitave regije, pa čak bih rekao i države. Stoga je nužno da imamo svijest države da nismo u istom košu kao trgovine ili kafići. Ako će sve biti komercijalizirano, imat ćemo banalnu stvarnost zato mislim da bi se taj Zakon trebao što prije donijeti.

Slavko Kozina

Uoči Nove godine uvijek se kuju novogodišnji planovi. 2022. ih ima dosta – nadajmo se da će se uistinu i ostvariti te da će većina novim zakonima biti zadovoljna.


Zakon o financiranju samo je jedna od mnogih kulturnih tema koje možete poslušati klikom na Katapulturu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Katapultura

Kulturne politike i političke kulture, umjetnost u društvu i društvena umjetnost, socijalne skulpture i skulpture socijale - 50 minuta široko shvaćene kulture. Katapultura se emitira od 2004. godine, a 2007. nagrađena je priznanjem Hrvatskog novinarskog društva za najbolje uređenu radijsku emisiju.

Poslušajte u Slušaonici