Hrvatski radio

Prvi program

Stanislav Habjan u Kutiji slova

16.03.2023.

14:16

Autor: Karolina Lisak Vidović

Stanislav Habjan

Stanislav Habjan

Foto: HRT / -

Zašto je kreativna praksa Stanislava Habjana teško odrediva? Što je temelj svemu? Zašto su mu knjige nesvodive na ikoji žanr? Što je njemu knjiga i koji je novi naslov upravo objavio, doznajte u razgovoru s Karolinom Lisak Vidović.


U emisiji o umjetnosti riječi Kutiji slova 10 ožujka emitirali smo razgovor s jednim od najzanimljivijih i najsvestranijih hrvatskih umjetnika, Stanislavom Habjanom, dizajnerom, performerom, likovnjakom, multimedijalnim umjetnikom, ali i piscem.

Stanislav Habjan voli eksperimentirati s različitim formama autorskog izričaja. Kako likovni kritičar Marko Golub kaže Habjanova je kreativna praksa teško jednoznačno odrediva te „obuhvaća sve od mail arta, preko grafičkog oblikovanja, priča i poezije, do performansa i, u novije vrijeme, glazbe“.

Njegove su knjige nesvodive na ikoji žanr, nemoguće ih je ugurati u bilo koju kritičarsku ladicu. Svečanost su književnog ludizma, proplamsaji nesputane kreativnosti, često eksperimentalne i iznimno im je važna vizualna dimenzija.

Stanislav Habjan poznat je i kao dio izdavačke kuće Petikat, poznate po nizu „performativnih“ knjiga, koja je po promišljenosti i rafiniranosti likovnog izraza, prema mišljenju teatrologinje i pjesnikinje Nataše Govedić, bez premca unutar hrvatskog izdavaštva.

Umjetnik i kritičar Antun Maračić o njemu kaže „Jedina konstanta u strukturi Habjanovih ‘proizvoda’ jest određena nematerijalna supstanca, nešto neuhvatljivo i neobjašnjivo, nedokazivo, ali opet izvjesno.

To neuhvatljivo uhvaćeno je u Kutiju slova.

Otok ili kit

Otok ili kit

Foto: Petikat / -

Otok ili kit, ilustracije Klasja Habjan

Otok ili kit, ilustracije Klasja Habjan

Foto: Petikat / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kutija slova

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Poslušajte u Slušaonici