Hrvatski radio

Prvi program

Veliki slavljenički planovi novog predsjednika Matice hrvatske

10.01.2022.

16:50

Autor: Katarina Kolega

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Foto: Mirko Cvjetko / -

Matica hrvatska ove godine obilježava 180 godina od osnutka. Njezin prvi predsjednik bio je grof Janko Drašković, a 1842. godine Maticu ilirsku su osnovali vrhunski intelektualci, među kojima su bili i poduzetnici. Taj poduzetnički duh novi predsjednik Matice, istaknuti književnik Miro Gavran, želi ponovno probuditi. 

Stoga za njegova mandata, koji je počeo 6. studenoga prošle godine, u predsjedništvu Matice sjede ekonomisti i poduzetnici Ivica Nuić i Marijo Dominiković.


- Želimo vratiti ono što je Matica imala u početku – sinergiju poduzetnika i ljudi koji vole umjetnost. Bez toga nećemo moći napraviti ni jedan iskorak, napominje Miro Gavran koji je u ovoj godini najavio mnoge pomake te bogate i raznolike Matičine programe.


Uz javni sektor, važna je i injekcija privatnog sektora, ljubitelja umjetnosti koji će Matici pomoći ostvariti sve zamišljene projekte, ali i obnoviti potresom oštećenu zgradu te ojačati djelatnost mnogih ogranaka.


- Spremnost gospodarstva da pomogne Matici hrvatskoj je vrlo velika, ističe gospodarski tajnik Ivica Nuić, - ali je jedan uvjet: da se kaže na što se troše novci i moraju se trošiti transparentno.


Zlatni donatori bit će oni koji će Matici donirati više od 100 000 kuna, srebrni će za nju izdvojiti od 50 000 do 100 000 kuna, a brončani između 50 000 i 20 000 kuna.


S novim programima počinje se već idući tjedan. Riječ je o tribini "Sučeljavanja u Matici hrvatskoj“ na kojoj će ugledni stručnjaci diskutirati o raznim temama – od etike i demografije, do položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Prva tribina pod nazivom "Euro – da ili ne“ počinje 25. siječnja u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, a svi zainteresirani moći će je pratiti preko podcasta koji je također jedna od Matičinih novina.

konferencija za novinare Matice hrvatske

konferencija za novinare Matice hrvatske

Foto: Mirko Cvjetko / -

Tribina je pokrenuta sa željom da se, objašnjava Miro Gavran, sve bitne društvene teme i problemi stave na dnevni red.

Nećemo politizirati, niti baviti se politikom, ali ni jedna bitna tema koja se tiče hrvatskog naroda neće biti prešućena.

Miro Gavran

Planira se i poboljšati rad mrežnih stranica na kojima će zainteresirani moći pronaći sve objavljene brojeve Hrvatskog tjednika iz 1970. i 1971. godine, kao i zabranjeni 34. broj. Na glavnom odboru pokrenuta je i radna skupina sastavljena od uglednih jezikoslovaca koja radi izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku koji bi nas trebao, kaže Miro Gavran, - povezivati, a ne dijeliti.


Ove će se godine objaviti i sedmi svezak Povijesti Hrvata koji se bavi dvadesetim stoljećem, u pripremi je i zbornik radova sa simpozija organiziranog u povodu obilježavanja pedeset godina od Hrvatskog proljeća, Odjel za književnost priprema više novih naslova, a Matičina izdanja svih njezinih ogranaka moći će se nabaviti na sajmu koji bi se trebao održati početkom ljeta. 180. Matičinih godina obilježit će i Hrvatska poštanska banka, izdavanjem poštanske marke na kojoj će zauvijek ostati zapisan taj jubilej.


Detaljnije o navedenim programima, ali i drugim okruglim stolovima i tribinama koje će se tijekom idućih mjeseci održavati poslušajte u petak, 14.siječnja, u 9:05 u emisiji Katapultura.


 


 Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Katapultura

Kulturne politike i političke kulture, umjetnost u društvu i društvena umjetnost, socijalne skulpture i skulpture socijale - 50 minuta široko shvaćene kulture. Katapultura se emitira od 2004. godine, a 2007. nagrađena je priznanjem Hrvatskog novinarskog društva za najbolje uređenu radijsku emisiju.

Poslušajte u Slušaonici