Hrvatski radio

Prvi program

Zaklada Kultura Nova pod udarom kritike

22.01.2022.

16:56

Autor: Katarina Kolega

Eurokaz Tribina

Eurokaz Tribina

Foto: Matej Čelar / Eurokaz

Voditelji nekoć uglednog međunarodnog festivala, a danas nezavisne produkcijske kuće Eurokaz, Gordana Vnuk i Branko Brezovec, nezadovoljni rezultatima natječaja Zaklade Kultura nova organizirali su tribinu pod nazivom „Eurokaz se konča ili kako Zaklada Kultura nova razumije novu kulturu“. Osam su godina Zakladom bili zadovoljni jer su dobivali  90 000 kuna, no ove godine taj novac nisu dobili jer im je prijavnica odbijena.


Šokirani odlukom, petnaestero članova Programskog vijeća, preispituje njihovu stručnost i Zakladine kriterije, a na tribini se kritizirao i složen vodič za prijavu koji sadrži 86 stranica, njegov birokratski jezik i sustav bodovanja.


Eurokaz Tribina

Eurokaz Tribina

Foto: Matej Čelar / Eurokaz

Gordana Vnuk spomenula je i visoke plaće zaposlenika Zaklade kojih je svake godine sve više.


- Kad promatram razvoj Zaklade od njezinih početaka, ona se doista povampirila. Tamo sada radi devetero ljudi i svi su na dobrim plaćama. Oni postoje zbog nas korisnika. Da bi dodijelili minimalnu plaću svojem korisniku, za to primaju iznadprosječne plaće što je nelogičnost ovog sistema. Bitno je reći da oni postoje zbog nas, zbog nositelja programa, ne postojimo mi zbog njih da bi oni primali svoje plaće.


Članovi Zaklade nisu došli na tribinu, a njezina upraviteljica Dea Vidović kaže.


- Zaklada ne sudjeluje u javnim raspravama koje su u potpunosti fokusirane na obrazlaganje pozicije samo jedne organizacije na netom provedenom javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava.


Branko Brezovec je 2019. medijima poslao priopćenje za javnost u kojemu je izražavao nezadovoljstvo dodijeljenim  sredstvima Ministarstva kulture i medija pri čemu je, napominje Dea Vidović, upravo Zakladu Kultura nova naveo kao instituciju koja ima, kako su tada napisali, „više nego uzorne procedure".Eurokaz tribina

Eurokaz tribina

Foto: Matej Čelar / Eurokaz

Količina posla se u Zakladi tijekom deset godina znatno povećala stoga i ne čudi povećanje broja zaposlenika, a ne bježe od konstruktivnih kritika korisnika. Dea Vidović kaže.


- Sve smo kritike razmatrali, na temelju njih smo mijenjali postupak dodjele bespovratnih sredstava i tim ćemo putem nastaviti. Zakladina uloga u pružanju programa podrške je takva da ona tu podršku pruža različitim i brojnim organizacijama civilnog društva i u tom smislu svi postupci moraju biti uravnoteženi kako bi bili primjenjivi na šarolik kulturni sektor, napominje Dea Vidović


U emisiji Katapultura poslušajte dio kritika iznesenih na Eurokazovoj tribini te razgovor s Deom Vidović koja zainteresirane korisnike i potencijalne prijavitelje poziva da se pridruže on line razgovorima 1. i 2. ožujka. Na njima će se razmotriti svi aspekti rada Zaklade, posebice oni koji se odnose na njezin temeljni program dodjele bespovratnih sredstava organizacijama civilnog društva.


- Potičem svaku konstruktivnu javnu i argumentiranu kritiku koja se jasno i artikulirano upućuje i na Zakladin rad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.