Hrvatski radio

Prvi program

Klimatske promjene u poljoprivredi

05.10.2022.

11:50

Autor: Janos Roemer

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U epizodi "Klimatskog izazova" Prvog programa Hrvatskoga radija posvećenoj utjecajima klimatskih promjena na poljoprivredu, kao stručni gost sudjelovao je dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i profesor s tamošnjeg Odsjeka za agroekologiju.

Govoreći o klimatskim promjenama kao izazovu za poljoprivredu, prof. Kisić istaknuo je da je poljoprivreda - tvornica na otvorenom: klimatske se promjene najlakše očituju upravo u poljoprivredi, bez obzira na to je li riječ o gubitku količine ili kvalitete prinosa. Već krajem prošlog stoljeća agronomi su primijetili promjene u klimatskim prilikama, a zadnjih dvadeset godina te su se promjene uvelike ubrzale i u praksi se jasno vide, primjerice, pomicanje optimalnih rokova sjetve ili slabija reakcija pojedinih hibrida u novim vremenskim uvjetima. 


Gradivo koje se nekoć učilo na Agronomskom fakultetu danas više ne vrijedi. Prof. Kisić navodi primjer poduke o konkretnom štetniku korijena breskve ili marelice ograničenom na područje Ravnih Kotara - temperaturni uvjeti nisu mu dopuštali da se održi u drugim hrvatskim područjima, a četrdeset godina poslije već je uobičajen i u Podravini i u Međimurju. Problemi su i desertifikacija, to jest opustinjavanje, i razina podzemnih voda, koje korijen biljke više ne može dosegnuti.


Uspješnost poljoprivrednih proizvođača može se odrediti i po njihovom pristupu klimatskim promjenama: oni uspješniji već su uvelike svjesni potrebe prilagodbe proizvodnje, dok manje uspješni i dalje proizvode "uz pomoć pluga" To, u ovom dijelu Europe uobičajeno oruđe za obradu zemlje, moramo napustiti i iskoristiti moderne, reducirane načine obrade koji će tlo sačuvati od klimatskih promjena, prije svega visokih temperatura, sačuvat će organsku tvar u tlu. Važno je da u svakom području Hrvatske već postoje pojedini proizvođači s primjenom novih pristupa obradi, za čijim se rezultatima mogu povesti i drugi.


Osim agrotehnike, metode prilagodbe su i odabir hibrida (pojedini proizvođači ih istodobno posiju i više, koncentrirajući se potom na onaj koji se pokaže najplodnijim), te prilagodba rokova sjetvi jer optimalni rokovi navedeni u knjigama više nisu mogući. S obzirom na promjene klime, svakako će se trebati planirati novi hibridi i nove sorte, pri čemu će na kontinentu uspijevati ono za što smo se navikli susretati na Mediteranu. 


U posljednjem dijelu emisije, u kojem se izmjenjuju povremene rubrike, prvi put je emitirana rubrika "Arhivirana klima" u kojoj predstavljamo stare snimke iz arhive Hrvatskoga radija, pokazujući da pitanja klimatskih promjena nisu od jučer i da su se u medijima na vrijeme mogla čuti ili pročitati odgovarajuća upozorenja. Danas je prigodno emitirana Aktualna tema Dnevnih novosti iz svibnja 1998. godine, kojom je urednik Martin Vuković najavio tadašnji znanstveni skup "Prilagodba poljoprivrede i šumarstva klimi i njenim promjenama".


Na stranici emisije u sklopu radijske internetske slušaonice, osim današnje, još su uvijek za naknadno preslušavanje dostupne i epizode "Klimatskog izazova" iz mjeseca rujna, a razmišljanja i komentari mogu se slati na adresu klimatski@hrt.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klimatski izazov

Oscilacije temperature i vodostaja, sve češći vremenski ekstremi: klimatski izazov više se ne može ignorirati! Kako ćemo na njega odgovoriti i jesmo li još u regularnom vremenu ili već u sudačkoj nadoknadi? U novoj emisiji jesenske sheme Prvog programa Hrvatskoga radija proučavamo sve uzroke i posljedice klimatskih promjena: Koliko smo ih sami izazvali, koliko smo im tek svjedoci, koliko na njih možemo utjecati? Kako na klimatski izazov gledaju prirodoslovne, a kako društvene znanosti? U svakoj epizodi nudimo kratke informativne klimatske akcente, glavnu temu koju nam detaljno tumači stručni gost i završnu rubriku s još jednim aktualnim tematskim osvrtom!

Poslušajte u Slušaonici