Hrvatski radio

Prvi program

Riječke razglednice - Caffe Europa (Muzej grada Rijeke) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Razglednica s fotografijom Francesca Pence iz 1906. godine (izvor: Muzej grada Rijeke)

Razglednica s fotografijom Francesca Pence iz 1906. godine (izvor: Muzej grada Rijeke)

Foto: - / -

Posao kustosa ponekad je nalik detektivskom. Svjedoči o tome i priča o jednoj razglednici s početka 20. stoljeća, za koju je tek nedavno otkriveno kada je točno nastala.

Zbirka razglednica Muzeja grada Rijeke ima približno 1660 razglednica, a najstarija među njima ilustrirana je dopisnica iz 1892. godine  s motivom panorame grada Rijeke, tiskana tehnikom litografije.  Najrašireniji  motivi na riječkim razglednicama su trgovi i ulice, s tiskanim tekstom koji je najčešće na talijanskom, hrvatskom ili mađarskom jeziku, a nerijetko je i višejezičan. 

'Korzo! Krasna li je to ulica, kakove još nigdje ne vidjeh! Visoke kuće na više katova redaju se jedna do druge. U gornjim katovima stanuju ljudi, a u prizemlju su sami dućani. Prekrasni izlozi s blistavim staklenim pločama mame tvoje oko, da se nagledaš stvari kakovih još nigda nijesi možda ni vidio!' Julije Kempf, Uz obalu Adrije, 1902. (iz kataloga izložbe Pozdrav iz Rijeke/Un saluto da Fiume)

Osim što svjedoče  o promjenama vidljivog lica grada, njegovih vizura i arhitekture,  razglednice govore i o svakidašnjem životu ljudi  koji su ih slali i primali, te su, kako piše voditeljica Zbirke Marija Lazanja Dušević 'svojevrstan dokument vremena i memorija kulturnog identiteta Rijeke'.

O fotografima koji su fotografirali motive za riječke razglednice zna se vrlo malo. Neki od njih zacijelo su bili fotografi putnici koji su u to vrijeme dolazili u Rijeku. Kako je otkriveno tko joj je autor ove razglednice i kako je nastala, te zašto su ta saznanja važna za Rijeku i Riječane,  otkriva nam kustosica Marija Lazanja Dušević.  

Autorica: Irena Plejić Premec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2019.

 

Riječke razglednice - Caffe Europa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici