Hrvatski radio

Prvi program

Riječke razglednice - Riječka idila (Muzej grada Rijeke) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Razglednica iz 1905. godine, prikazuje palaču Modello, Gradsko kazalište i zgradu tržnice. (izvor: Muzej grada Rijeke)

Razglednica iz 1905. godine, prikazuje palaču Modello, Gradsko kazalište i zgradu tržnice. (izvor: Muzej grada Rijeke)

Foto: - / -

Zbirka razglednica najmlađa je, ali i najčešće pregledavana zbirka Muzeja grada Rijeke. Neke se razglednice koje se u njoj čuvaju ubrajaju u najomiljenije i najtraženije predmete Muzeja. Priče o razglednicama s kraja 19. i početka 20. stoljeća priče su o zlatnom dobu razglednica, ali i o zlatnom dobu ovoga grada.

Posljednja desetljeća 19. stoljeća  - vrijeme kada je gradonačelnik Rijeke bio Giovanni  Ciotta - smatraju se zlatnim dobom grada Rijeke. Vrijeme je to snažnog industrijskog razvoja i urbanizacije, kada se oblikuju i danas prepoznatljive riječke vedute. Grad toga vremena mješavina je kultura  jezika: Fiume je za mnoge sinonim za posao, priliku, bolji život.

'Najbrojnijim nacionalnim gradskim skupinama 19. i 20. stoljeća pojam Fiume izazivao je različite asocijacije. Mađarima je značio posebnost u kontekstu širenja imperija prema moru, što je ujedno značilo i gospodarsko-prometni napredak na svjetskoj sceni, Talijanima baštinjenje antičke i talijanske kulture na ovim prostorima te ujedno njezino širenje u budućnosti, a Hrvatima pripadnost simbiozi mediteranske tradicije i europske kulture. Svima pak zajedno značio je industrijski, gospodarski, znanstveni i tehnološki razvitak i napredak', piše u katalogu izložbe Pozdrav iz Rijeke /Un saluto da Fiume kustosica u Muzeju grada Rijeke Marija Lazanja Dušević.

Upravo o razdoblju 'riječke idile'  svjedoči i ova razglednica koja prikazuje čak tri znamenite riječke građevine sagrađene upravo u to vrijeme.  

Autorica: Irena Plejić Premec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2019.

 

Riječke razglednice - Riječka idila

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici