Hrvatski radio

Prvi program

Svetomarske čipkarice

25.03.2022.

13:36

Autor: Irena Plejić Premec

Svetomarska čipka

Svetomarska čipka

Foto: - / Udruga "SVetomarska čipka"

Svetomarska je čipka prepoznatljiva po svojim motivima i osobita po načinu izrade. 

Kada se na prostoru današnje općine Sveta Marija počela izrađivati čipka, ne zna se točno; s više pouzdanosti može se govoriti tek o novijoj povijesti čipkarstva na ovome području. Žene se se ovdje bavile izrađivanjem i prodajom čipke još u prvoj polovici 20. stoljeća, kada ta djelatnost, na žalost, zamire. No, devedesetih će se godina neke nove ruke ponovno prihvatiti batića i oživjeti staru vještinu. Čipke stare i stotinjak godina danas se brižno čuvaju u Udruzi „Svetomarska čipka”, koja njeguje i vještinu njihove izrade.


Svetomarsku čipku oduvijek su izrađivale isključivo žene. Bilo je to znanje koje se prenosilo s majke na kćer i vještina koja im je pružala rijetku mogućnost da nešto zarade. Neke od današnjih svetomatskih čipkarica još se dobro sjećaju svojih baka koje su gledale kako izrađuju čipku ili ih pratile kada su svoje čipkarske proizvode nosile na prodaju ili razmjenu. U motive svetomarske čipke upisane su životne priče žena čiji su prsti davno prije prebirali po batićima. Utkale su one u svoje stezice i katruže i svoje sudbine, ostavile za sobom trag od bijele niti... Današnje svetomarske čipkarice brinu o tome da se čipkarska nit više ne prekine: čuvajući znanja iz prošlosti i predajući ih u nasljeđe novim generacijama, istovremeno istražuju nove načine primjene i uporabe čipkarskih proizvoda, osuvremenjujući tradiciju. 


Sa svetomarskim čipkaricama družimo se u emisiji Poveznice na Prvom programu Hrvatskoga radije u utorak 29.3.2022. od 13.10. Pridružite nam se.

Svetomarske čipkarice

Svetomarske čipkarice

Foto: Hrvoje Hanzec / HRA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici