Hrvatski radio

Prvi program

Audiodrama "Down, by Law" nominirana za nagradu BBC-a

28.02.2022.

09:12

Autor: Katja Šimunić

default error photo

Emisija Dramskog programa Hrvatskoga radija iz ciklusa Radio ateljea, audio drama “Down, by Law” Mile Čuljak u režiji Hane Veček u završnici je izbora za Najbolju europsku dramu 2022. koju dodjeljuje BBC. Povodom ove nominacije “Down, by Law” će biti emitiran na 1. programu Hrvatskog radija u subotu, 5. ožujka u 18:05, u ciklusu Radio scena - izlog Dramskog programa.

U završnici izbora za Najbolju europsku dramu 2022. uz našu su emisiju i “Lav” Martina Algusa, u prilagodbi Andresa Noormetsa i uredništvu Andresa Noormetsa, a produkciji Estonskoga Radija, te “Orahova ljuska” Iana McEwana, u prilagodbi Eve Blechove, uredništvu Klare Novotne i produkciji Češkog Radija.

Dodjela nagrada će se održati 25. ožujka u čuvenom Radio Theatre, u zgradi BBC-a u Londonu.

"Down, by Law" je uspješno predstavljao Hrvatski radio na medijskom festivalu Prix Europa, u listopadu 2021. u Potsdamu, a selektiran je i za festival UK Radio Drama Festival koji se održava od 21. do 25. ožujka u Canterburyju. 

Mila Čuljak: „Down, by Law“

Hrabra, lijepa, drugačija priča o apsolutnoj ljubavi. Majčinskoj. Radiofonska priča o malom plavokosom i plavookom borcu Borisu, posvećena njegovoj baki Mirjani. I svima koji vole duboko, radosno, bezrezervno one koje zakon opisuje osobama s Downovim sindromom. Zvučna ljubav upućena svima koji se osjećaju drugačijima od normiranoga, audiodramski zagrljaj svih osjetljivih na dijeljenje emotivnih podrški o kojima svi, ali baš svi, bez razlike, ovisimo. Da ne bismo hodali sami. A Boris – on nikada neće hodati sam.

Glumica: Jelena Lopatić. Skladatelj: Adam Semijalac. Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Hana Veček. Prijevod transkripta audiodrame “Down, by Law” na engleski: Majda Jurić. Vizual: Dobriša Radovanović: Urednica: Katja Šimunić.

Redateljica Hana Veček o tekstu "Down, by Law" Mile Čuljak:

Kratka biografija autorice Mile Čuljak

Majka, izvedbena umjetnica, radnica u kulturi i obrazovanju. Specijalizirala se u lip sync tehnici. Radila je na brojnim plesnim, kazališnim i opernim produkcijama kao koreografkinja, izvođačica i suradnica. Stvara s glazbenikom Adamom Semijalcem (Bebè na Volè). Kao plesna pedagoginja radi u Prostoru +, EkS sceni i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci, te pri Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, na Odsjeku Gluma i mediji. Ponosna je članica Petog ansambla. Napisala je monodramu ‘Down, by Law’ (koautorska inicijativa OOUR i HNK Ivana pl. Zajc) koju je u 2018. publika nagradila kao najbolju dramsku predstavu u cjelini, taj tekst je doživio i svoju radiofonsku izvedbu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog Radija.

Aktivno i solidarno sudjeluje u radu Udruge za sindrom Down – Rijeka 21.

Obrazovala se na mnogim radionicama suvremenog plesa, pokreta i fizičke glume. Usvojila je Master Diplomu MAPA (Moving Academy for Performing Arts) u Amsterdamu. Vjeruje u cjeloživotno učenje.


Kad sam bila mala živjeli smo u kako su je tada zvali “specijalnoj” školi na vrhu zgrade u ulici Stane Vončine 1 u Rijeci. Moj tata je bio defektolog. I mnogi moji dani provedeni su uz djecu i odrasle koji su tamo dolazili na cjelodnevni boravak. Ja sam se igrala sam se u specijalnoj školi. I bila je stvarno specijalna i ekstra posebna. I ja sam bila ujedinjena. Bila sam potpuna, cijela. Kasnije, sam opet bila tamo, ovaj put kao pomoć zborskoj pedagoginji koja je odlučila raditi s downićima. Plesali smo. Moja susretanja i druženja s gospodinom Down traju od kako znam za igru. Samo što se ovaj put nisam željela igrati. Uopće mi nije bilo do igre. Kada smo dobili kariotip i potvrdu viška kromosoma 21, sve ono najgore od sebe pokrivali smo zagrljajima. Boris. / Boris. / Boris je plavokos i plavook. / Tatar i Viking u jednom. / Borac i osvajač. / Boris je naš sin. / Boris je Irmin brat. / Mi svi smo lješnjak zeleni. / Boris je plavook i plavokos. / Tatar i Viking u jednom.

Mila Čuljak „Down, by Law“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio scena - izlog Dramskog programa

Emisija "Izlog dramskog programa" predstavlja izbor najnovijih radiodramskih ostvarenja iz cjelokupnog repertoara Dramskog programa a koji se odnosi na duge dramske forme. Tako se na Prvom programu pretpremijerno mogu čuti emisije ostvarene u sklopu ciklusa Radio igra, Radio drama, Radio atelje i Dokumentarna radio drama. Izlog (u svojoj novoj koncepciji, a koja počinje 10. rujna 2022.) svaki mjesec slušateljima nudi tri i više pretpremijera, dok se u preostalim terminima mogu slušati emisije nagrađane na međunarodnim festivalima ili koje su nas na takvim festivalima predstavljale. "Izlog", također, uzima u obzir profil kanala na kojem se emitira, a i mogućnost obilježavanja određenih važnih datuma posebnim radiodramskim emisijama. Raznolik, zanimljiv, intrigantan i zabavan nudi širok dijapazon autora, tema, dramskih i redateljskih rukopisa, glumačkih glasova i zvučnih slika!

Poslušajte u Slušaonici