Hrvatski radio

Prvi program

Etno udruga Turanj, Brod Moravice

19.05.2023.

13:46

Autor: HRT

Povijesna učionica 'Vilko Golubić'

Povijesna učionica 'Vilko Golubić'

Foto: Dijana Arbanas / Etno udruga Turanj

Etno udruga za očuvanje moravičkih starina 'Turanj' osnovana je 2005. godine s ciljem očuvanja tradicije, običaja i prošlosti svog zavičaja. Namjera im je da bogatstvo koje su sačuvali pokažu svim posjetiteljima svoga kraja – turistima ili tek putnicima namjernicima, a želja da to ostave u nasljeđe mladim generacijama. 

'Neka nikad ne nestane ljubavi za naše ljude, sela, šume, rijeke... za naš voljeni moravički kraj.'

predsjednik Etno udruge Turanje Dražen Brajdić

Iako su najmanja općina u Gorskome kotaru, mogu se pohvaliti s najvećim brojem prostora koje su spasili od propadanja i zaborava i danas imaju jednu od najvećih etnografskih zbirki koja pokazuje kako se nekada živjelo.

Osim očuvanja materijalne kulturne baštine, ne zaboravljaju ni događaje i obljetnice pa brojnim izložbama, snimljenim filmovima, tiskanim knjigama i susretima čuvaju i nematerijalnu baštinu svoga kraja. Tako su sačuvali uspomenu na mnoge ljude i običaje.

Zbirka 'Naša željeznica'

Zbirka 'Naša željeznica'

Foto: Dijana Arbanas / Etno udruga Turanj

U emisiji 'Put pod noge' provest ćemo vas kroz nekoliko etnografskih zbirki kojima se u Brod Moravicama ponosno predstavljaju:


Povijesna učionica Vilko Golubić

Učitelj Vilko Golubić bio je učitelj u Brod Moravicama više od 40 godina, zato povijesna učionica danas nosi njegovo ime.

Zbirka Naša željeznica

Kad je 1873. godine moravičkim krajem prošla željeznička pruga, donijela je novi život i posao za mnoge ljude. Ove će godine obilježiti taj trenutak jer je prošlo okruglih 150 godina.

Kula Turanj

Dio bogate povijesti ovoga kraja je i kula Turanj. Nju je krajem 16. stoljeća dao izgraditi Juraj Zrinski za obranu od osmanlija.

Zbirka voćarstva i buffet 'Plavi podrum'

Ovaj je kraj bogat urodom voća pa je uvijek bilo sirovine za pečenje rakije. Ona se pripremala posebnom tehnologijom koju danas tek rijetki znaju. A zna se gdje je mjesto okupljanja, razmjene znanja i novosti – u birtiji.

Kolarnica

Zbirka starih obrta u kojoj se skriva priča o 5 starih obrta koji povezuju goransku prošlost: tišljar (stolar), šnajdar (krojač), brico (brijač), šuštar (postolar) i kolar .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici