Hrvatski radio

Prvi program

13:05 / 09.12.2021.

Autor: Hrvatski radio

Skarabej - sveti kotrljan

Skarabej srca

Skarabej srca

Foto: Arheološki muzej Zagreb / -

Skarabej, dragocjen predmet u obliku kukca kotrljana ili balegara, jedan je od najčešćih i najljepših produkata staroegipatske umjetnosti.

Najčešće ih pronalazimo izrađene u kamenu, keramici, drvu, kosti... Nekad su mali i nosili su se kao nakit, a nekad veliki, s ugraviranom porukom - da bi, umjesto srca, pratili pokojnika u zagrobni život.skarabej

Arheološki muzej u Zagrebu čuva najveću Egipatsku zbirku u našoj zemlji. Ostat će još neko vrijeme zatvoren za posjetitelje, ali, ususret obilježavanju 100-te godišnjice otkrića Tutankhamonove grobnice, otvara sobu po sobu svoje virtualne izložbe, od kojih je prva posvećena upravo skarabejima.

Izložba se može pratiti na poveznici Arheološkog muzeja:

https://amz.us12.list-manage.com/track/click?u=f183d98a25f4557908000f5a6&id=3ff1becf56&e=afb45ec173

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži – emisija koja uporno pokušava u radio ugurati slike... Pojam onoga što to umjetnost jest se promijenio. Zato smo se promijenili i mi. Govorimo o brojnim pojavama i fenomenima novoga doba, ali ne zaboravljamo ni klasike. Umjetnost u mreži je prava emisija o umjetnosti i umijeću.

Poslušajte u Slušaonici