Hrvatski radio

Prvi program

Biskup Škvorčević o novom dokumentu o ekumenizmu HBK

03.02.2022.

15:17

Autor: Ivan Dukarić

Požeški biskup Antun Škvorčević

Požeški biskup Antun Škvorčević

Foto: Požeška biskupija / -

Hrvatska biskupska konferencija na svom izvanrednom zasjedanju prošlog tjedna donijela je novi dokument o ekumenskim nastojanjima i ekumenizmu na prostoru Hrvatske koji je na tragu i koncilskih dokumenata, ali i najznačajnijih papinskih enciklika te drugih dokumenata opće Crkve. Dokument je i na tragu ekumenske situacije na ovom prostoru u posljednjih nekoliko desetljeća. U emisiji Religijski forum dokument nam je predstavio predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije požeški biskup Antun Škvorčević.

Biskup Škvorčević osobito se osvrnuo na terminologiju ekumenizma i njegovu krivu primjenu u društvenom kontekstu ističući kako je ekumenizam prvenstveno vjerska kategorija i kako su prema polazišnim koncilskim osnovama kršćani međusobno braća i sestre.

Slobode na razdjelnici egoizma i demokracije bila je tema proslave međunarodnog dana vjerske slobode a ovogodišnji laureat Udruge za vjersku sobodu u Hrvatskoj dr. Marko Vučetić istaknuo je kako smo suočeni s čestim egoizmom u društvenom djelovanju kako pojedinaca tako i zajednica pa i onih vjerskih, jer egoizam nadilazi društvene kategorije u koje se svrstavamo i s kojih polazimo, a koje nas obilježavaju.

O svemu tome više možete poslušati u Religijskom forumu Hrvatskoga radija u slušaonici HRT-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Religijski forum

Mozaična emisija koja objavljuje vijesti i aktualnosti, izvješća i reportaže o temama iz života vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj, obrađuje teme ekumenskog i međureligijskog dijaloga, djelovanja zajednica, bogatstvo različitosti, pastoralne aktivnosti. Urednik: Ivan Dukarić-Stubičar

Poslušajte u Slušaonici