Hrvatski radio

Prvi program

Srednjoškolac iz kordunaškog sela Gornjeg Budačkog s povezom na očima stvara dojmljive crteže

31.12.2021.

19:24

Autor: Željka Mandić

Sinišina slika Nikole tesle

Sinišina slika Nikole tesle

Foto: Željka Mandić / Hrvatski radio

   Izgovor nikada nije bio i neće biti putokaz prema uspjehu. A uspjeh je realizirati svoje potencijale - vjeruje u to i tako razmišlja Siniša Matijević, srednjoškolac iz kordunaškog sela Gornjeg Budačkog, nedaleko Karlovca. Živi s ocem i odrasta materijalno skromno, a duhom raskošno. Od malena je sklon umjetničkom izrazu, crtanju, maketarstvu i kiparstvu. Jednom je pomislio - to bih mogao raditi i zatvorenih očiju! Pa je i u tome uspio i s povezom na očima stvara dojmljive crteže. 

Siniša Matijević

Siniša Matijević

Foto: Željka Mandić / Hrvatski radio

   Siniša pohađa Pravoslavnu opću gimnaziju Katarina Kantakuzina Branković na zagrebačkom Svetom Duhu. I tako živi u dva posve različita, iako tek šezdesetak kilometara udaljena svijeta - zagrebačkom i kordunaškom. 


  - Kada sam došao u Zagreb, rekli su mi-  priča Siniša - sve ćeš rjeđe odlaziti kući. Ja sam znao da griješe. Jer ne znaju pogled u zelenilo mojega kraja. Jer se nisu napili i kupali na mojoj Korani-. 


  I tako i jest. Kada god može, Siniša juri kući, k ocu, u Gornji Budački. Tamo crpi svoju stvaralačku energiju, a "troši" ju u Zagrebu. Posjetili smo obitelj Matijević, skromne ljude koji vjeruju u svoje sposobnosti, unatoč poteškoćama. Njihovi rijetki sumještani kažu da su Matijevići u tome pravi šampioni.

skulptura Nikole Tesle

skulptura Nikole Tesle

Foto: Željka Mandić / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Multikultura

Multikultura je emisija o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj – a u našoj zemlji Ustavom su priznate 22 manjine. Život njihovih pripadnika kroz običaje, tradiciju, prošlost koja se prepoznaje u sadašnjosti i neke nove trendove u izgradnji identiteta manjinskih zajednica dokumentira Multikultura.

Poslušajte u Slušaonici