Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ansambl Concerto de’ Cavalieri večeras u Kneževu dvoru na Igrama

04.08.2014.

00:17

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na programu Dubrovačkih ljetnih igara večeras je nastup ansambla Concerto de’ Cavalieri iz Italije u atriju Kneževa dvora.

 Ansambl Concerto de’ Cavalieri  svojim koncertima otkriva zaboravljene skladbe pa je tako nedavno na Festivalu Ambronay nastupio sa suvremenom premijerom Scarlatijeve serenade „Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore“, koju će izvesti i na svom dubrovačkom koncertu. Erminiju pjevati sopranistica Gemma Bertagnolli, Tancredi mezzosopranistica Mary-Ellen Nesi, Polidora tenor Magnus Staveland, a Pastorea bas Christian Senn. „Erminia“ je posljednja velika serenada   Alessandra Scarlattija, skladana 1723. godine a povod je bilo vjenčanja Ferdinanda Colonna, Princa od Stigliana.  Potom je ovo Scarlattijevo glazbeno djelo zaboravljeno i tek je 2011. oživjelo na mjestu svoje praizvedbe, u zdanju Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju , zahvaljujući projektu zaklade Fondazione Pietà de’ Turchini  uz suradnju ansambla Concerto de’ Cavalieri. Koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama novo je poglavlje u ovom projektu kojem je cilj popularizacija ovog Scarlattijevog djela. Koncert je večeras  u 21 sat i 30 minuta.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.