Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:04 / 08.10.2014.

Autor: Silva Capurso

Dječjem filmu Košćela prva nagrada

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječji film "Košćela" koji su snimili polaznici filmske radionice Audiovizualnog centra Dubrovnik u suradnji s OŠ Marina Držića osvojio je prvo mjesto na Otvorenom filmskom festivalu (2. OFF Travno) održanom u Zagrebu.

Film "Košćela" djelo je učenika 6. i 7. razreda OŠ Marin Držić. Premijerno je prikazan 5. srpnja prošle godine u ljetnom kinu Slavica. Dvadesetak polaznika radionice dva i pol mjeseca neumorno su radili na snimanju i montiranju filma pri čemu su kroz praksu učili osnovne pojmove filma.
Za svoj uloženi trud 2013. godine dobili su i nagradu za volontere godine koju im je dodijelio Volonterski centar Dubrovnik. Priča filma govori o djevojčici Doris, drugačijoj od svojih vršnjaka, koja živi u svom svijetu i radije uživa u prirodi nego u druženju ili sjedanju za kompjuterom.
Povučena je i ima samo jednu prijateljicu. Kada odrasli požele posjeći stablo košćelu i tako srušiti taj njezinn čarobni svijet, Doris uviđa da se ipak ne može sama boriti protiv njih. Pomaže joj Matko, dječak za kojim lude sve cure u školi, ali njemu se samo sviđa Doris. Na kraju se u spašavanje košćele prključe i sva ostala djeca iz razreda.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.