Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovački trag dirigenta Milana Horvata

03.01.2014.

11:42

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Innsbrucku je u 95 godini preminuo dirigent Milan Horvat, umjetnik međunarodne reputacije koji je bio doživotni počasni šef-dirigent Zagrebačke filharmonije sa značajnim doprinosom dubrovačkoj glazbenoj sceni.

Milan Horvat, uz nastupe na brojnim svjetskim koncertnim pozornicama i suradnji s velikim glazbenicima i umjetnicima svoga vremena, ostavio je važan i prestižan trag i u glazbenom životu Dubrovnika. Milan Horvat dirigirao je prvim službenim koncertom prve sezone Dubrovačkih ljetnih igara s tadašnjim Državnim simfonijskim orkestrom Zagreb na Boškovićevoj poljani 19. rujna 1950 godine. Ljetima je sa simfonijskim orkestrima na koncertima u Franjevačkoj i Dominikanskoj crkvi, u Kneževu dvoru i na Držićevoj poljani ispisivao neke od najznačajnijih koncertnih ostvarenja u dugoj i bogatoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara. Zajedno s Kostom Spaićem, kao ravnatelj glazbenog programa Igara, obilježio i neke od najprestižnijih sezona dubrovačkog festivala. Milan Horvat ravnao je i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom a iz njegovog bogatog dubrovačkog dirigentskog opusa izdvojimo njegov nastup 1990. sa Zagrebačkom filharmonijom kada je otvorio festivalsku sezonu a ostat će u sjećanju i njegova suradnja sa Slovenskom filharmijom 1999. u Franjevačkoj crkvi. U kronologiji Dubrovačkih ljetnih igara dirigent Milan Horvat upisao je značajne prinose koji, posebno u godinama kada je kreirao glazbeni program, ostaju prestižnim umjetničkim ostvarenjima dubrovačkog festivala.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.