Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Filmski program festivala Treće uho

04.11.2014.

16:33

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Festivala Treće uho koji traje od 4. do 9. studenog, zanimljive filmske projekcije u Kinu Sloboda i Visia.

Prvi dan je rezerviran za Film ”Dobar murjak, loš murjak”, redatelja Erica Canuela kojeg možete pogledati danas u kinu Sloboda. Crna komedija o dvoje kolega policajaca koji udružuju svoje snage. Uzbudljivi odnos policajaca uključuje Ontario- Quebec rivalitet i niz šala na račun  engleskog i francuskog jezika, Kanađana i Francuza. Dijalozi na engleskom i francuskom jeziku  brzo se izmjenjuju  kao i ritam ovog duhovitog trilera. Bon Cop, Bad Cop, prvi je dvojezični kanadski dugometražni film nakon Amanita Pestilens iz 1963.
 
U srijedu 5. studenog, možete pogledati film ”Gospodin Lazhar”, redatelja Philippea Falardeaua iz 2011. Alžirski imigrant Bachir Lazhar preuzet će „ulogu“ učitelja u jednoj osnovnoj školi u  Montrealu. Nesvakidašnje odgojne metode, različiti oblici žalovanja, pitanje egzila i problematike življenja u multikulturalnoj sredini - sve to susrećemo kod Gospodina Lazhara.  Film je osvojio sve značajne filmske nagrade u Kanadi, ali i nominaciju za Oscara za najbolji strani flm 2012.


Na predzadnji dan festivala, u subotu, 8. studenog možete pogledati film ''Ubio sam majku'', mladog redatelja Xaviera Dolana. Film je 2009. godine osvojio glavnu nagradu na Zagreb Film Festivalu. Drama o tinejdžeru koji se stalno svađa sa svojom majkom, film hrabro govori o odnosima među članovima obitelji i tankoj liniji između mržnje i ljubavi.
Redatelj  ovog filma Xavier Dolan je u filmu i glavni glumac, scenarist i producent. Film je 2009. godine osvojio glavnu nagradu na Zagreb Film Festivalu.


Festival se zatvara u nedjelju s još jednim djelom mladog kanadskog redatelja, Xaviera Dolana kojeg možete pogledati u dvorani Visia. Riječ je o filmu ''Izmišljene ljubavi'' u čijem je središtu jedan mladenački ljubavni trokut. Francis i Mary dobri su prijatelji, no jedne večeri upoznaju Nicka, mladića sa sela koji se upravo doselio u Montreal.


Ulaz na sve projekcije je slobodan. Tri filma će biti prikazana u Kino Slobodi, dok će film u nedjelju biti prikazan u Visiji. Sve projekcije počinju u 21 sat.ete pogledati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.