Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:43 / 31.12.2014.

Autor: Davor Mojaš

Izložba "Ludi bali i pazar" Dubrovačkih muzeja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Ludi bali i pazari: poklade maske dubrovačkog kraja“ naziv je izložbe Dubrovački muzeja koja je otvorena u žitnici Rupe.

Nakon izložbe „Rimski carski novac" Arheološkog muzeja u Kneževu dvoru, ovo je posljednja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja. Radi se o izložbi koja nudi prikaz tradicije maškaravanja i koja sabire povijesnu građu povijesnog, kulturološkog i geografskog konteksta u dugom vremenskom slijedu prvih srednjevjekovnih karnevala i maškaravanja u Dubrovniku do pokladne tradicije 20. stoljeća. Izložba prate i prikazi urbane i ruralne karakteristike karnevala, pa su tako uz dubrovačke veljune i maškarate prezentirane i cavtatske, konavoske, župske, pelješke, lastovske, primorske te mljetske pokladne tradicije. Izložen je i izbor plakata, humorističnih karnevalskih listova te audio-vizualni prikazi raznih  maškarata i veljenskih događanja. Autori izložbe su kustosi Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek i Ivica Kipre, likovni postav osmislio je Marin Gozze a autorice lutaka  su Tanja Baletić i Ivona Šimunović. Izložba ostaje otvorena do 1. srpnja 2015. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.