Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Književna večer Alessandra Baricca u Sponzi

31.07.2014.

00:10

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Dubrovačkim ljetnim igrama večeras će u atriju palače Sponza književnu večer održati Alessandro Baricco, pisac koji je svojim opusom ostavio važan trag na europskoj književnoj sceni.

 Povod njegovog dolaska u Dubrovnik bilo je uprizorenje fragmenata romana "Ocean more" u autorskoj viziji i dramatizaciji Mani Gotovac na kupalištu Šulić ostvareno u suradnji sa  Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu i Hrvatskim društvom pisaca. Bila je to zorna incenacija fragmenata Bariccovog petskog teksta, krhkih dramaturških poveznica i glumačkih kreacije koje je ljepotom i začudnošću zasjenio odabrani prostor Kupališta, Kolorine sa Lovrjencom nasuprot i tamnog obzorja mora u daljini. Premijernoj izvedbi je nazočio i sam autor Alessandro Baricco, koji će svoju literarnu večer imati večeras u 21.30  sati u palači Sponza kad će, kako je najavljeno,  govoriti o pisanju, o baroknoj glazbi, svojoj školi kreativnog pisanja „Holden“ i drugim temama. Inače, ovo nije bilo prvo uprizorenje nekog Bariccovog teksta u Dubrovniku i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Podsjetimo, Zoran Pokupec 11. kolovoza 2002. godine na Igrama odigrao je u Sponzi Baririccovu monodramu "Novecento" za koju je, na Festivalcu glumca, dobio i nagradu za najbolju mušku ulogu. Scenska izvedba fragmenata Bariccovog romana "Ocean more" dio je  programa "Pisci u Gradu" koji se ovog ljeta na Dubrovačkim ljetnim igrama održava  pod geslom "Pijesak dokle ti oko seže".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.