Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

09:22 / 05.03.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Koliko su dubrovačka imena i prezimena prepoznatljiva?

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika Dubrovačke knjižnice ugostit će dr.sc. Domagoja Vidovića koji će večeras u 18 sati održati predavanje "O dubrovačkim imenima i prezimenima" u Čitaonici Narodne knjižnice.

Dubrovački je fond osobnih imena od najranijih razdoblja prepoznatljiv te će se u predavanju nastojati odgonetnuti uzroci prepoznatljivosti i utvrditi što je od te prepoznatljivosti ostalo do današnjih dana.

Dubrovačka su prezimena jedna od najranije zapisanih na europskome tlu, u njima se nalaze tragovi različitih jezičnih sustava i ogleda negdašnja dubrovačka svakodnevica. Na temelju vlasteoskih prezimena i najčešćih prezimena po službenim popisima iz 1948. i 2011. nastojat će se iznijeti presjek njihova razvoja.

Vidović (1979.), rođeni Metkovićanin, dio osnovnoškolskog obrazovanja završio je u Pučišću, na otoku Braču. Diplomu profesora stječe u ožujku 2004. obranom rada Nacrt za vidonjsku antroponimiju i toponimiju na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Iste godine zapošljava se u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje i upisuje poslijediplomski studij lingvistike. Doktorsku disertaciju Antroponimija i toponimija Zažablja završava u travnju 2011. pod mentorstvom Dunje Brozović Rončević. Do sada je objavio tri autorske knjige te znatan broj znanstvenih radova. Trenutačno je voditelj podružnice IHJJ-a u Metkoviću. Od 2014. glavni je urednik Hrvatskoga neretvanskog zbornika, te povremeni člano uredništva Humskoga zbornika. Bavi se i prevođenjem s esperanta. Predmet njegova djelovanja je onomastika rubnih hrvatskih prostora i akcentologija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.