Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Monodrama "Veliki odlazak" Zdenka Jelčića

29.11.2014.

13:00

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glumac Zdenko Jelčić, jedan od važnih glumačkih osobnosti u kronologiji dubrovačkog kazališta, odigrao je monodramu Thomasa Bernharda “Veliki odlazak” u vlastitom prijevodu, adaptaciji i režiji u zagrebačkom Teatru &TD.

Monodramu je Jelčić koncipirao i kao autobiografsku priču u ulozi, kako pišu neki kazališni kritičiri, svoga života. Monodramu kojom otvara neke temeljna pitanja i glumačkog poslanja i životnog sabiranja. Oproštajnu, ne samo zato što mu je glas načet zaliječenim tumorom grla, što je i tema predstave i teksta koji je austrijski dramatičar Bernahrd napisao za njemačkog glumca Bernharda Minettija. U monodrami, Jelčić  interpolira i neke osobne biografske tragove i glumačka podsjećanja kao što je, na primjer, njegova interpretacija Vojnovićeva Orsata ili monolog Vlaha Slijepog iz „Ekvinocija“ uz mladenačke glumačke uspomene u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.