Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

23.04.2014.

00:02

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se održava manifestacija „Noć knjige'“ povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Svojim programima priključile su se i Dubrovačke knjižnice.

Noć knjige 2014. obilježava se u gradovima širom Hrvatske, u knjižarama i knjižnicama u kojima će se održavati raznovrsni programi. Svoj prinos Noći knjige dat će večeras i Dubrovačke knjižnice . U Narodnoj knjižnici Grad program počinje u 17 sati i 30 minuta za najmlađe a zatim slijede predstavljanja knjiga, nastupi učenika, predavanje Katje Bakije o Antunu Gustavu Matošu uz 100. godišnjicu smrti, slušaonica i drugi programi. Po povoljnim cjenama moći se kupiti izdanja dubrovačkih izdavača. Programi će se od 18 sati održavati i u Narodnoj knjižnici ogranak Mokošica. Izložba  „Pod sunce i mjesecom juga“ Antona Perka bit će otvorena u 20 sati u dubrovačkoj Znastvenoj knjižnici. 

 

Program dubrovačke Noći knjige 2014.

 

Narodna knjižnica Grad

 

17:30               Igrokaz od jaja iliti „Egolom“

scenska izvedba igrokaza autorice Andree Knezović u kojem nastupaju učenici i roditelji 3a razreda OŠ Marina Getaldića (Saloča od zrcala)

18:00               Slikovnica „Marin Getaldić“

promocija desete slikovnice koju je objavila Matica hrvatska - ogranak Dubrovnik u Biblioteci Cvijeta. Na predstavljanju govore Antun Nodilo, autorica slikovnice o Marinu Getaldiću Marijana Borić i ilustratorica Nora Mojaš.

18:00               Tulum slova

učenici OŠ „Lapada“ s voditeljicom Sanjom Gašparović pripremili su četiri priče koje će čitati za dubrovačku djecu od 3 do 7 godina. Slušat ćete priče: „Pjegava Iva“, „Pauli, ti zločesti Pauli!“, „Najbogatiji vrabac na svijetu“ i „Ti i ja, Mali medo“ (Odjel za djecu i mlade)

18:30               „Otvori prozor proljeću“

izložba likovnih radova na temu proljeća djece iz dubrovačkih vrtića Izviđač i Pile (predvorje Narodne knjižnice)

18:30              140. obljetnica rođenja I. B. Mažuranić

Izložba likovnih radova učenika OŠ Mokošica povodom 140. obljetnice rođenja hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić / koordinator Irja Jerković, mentorice: Aida Hebib Raguž, Marica Kovačić, Ana Cvjetković i Ines Stjepović (predvorje Narodne knjižnice)

19:00               „Dohvati mi tata mjesec“

glazbeno - scenska igra u kojoj pjevaju, glume, sviraju i plešu djeca osnovnih škola Marin Držić, Marin Getaldić, Lapad, Mokošica i Orašac, vrtića „Izviđač“ i „Radost“ te plesnog studija „Labirius“ (Saloča od zrcala)

20:30               Svečani domjenak povodom Noći knjige 2014.

            (predvorje Narodne knjižnice)

21:00               Hrvatski kozmopolitizam pjesnika ljepote, ljubavi i smrti

predavanje dr. sc. Katje Bakija uz 100. godišnjicu smrti Antuna Gustava Matoša. Odabrane Matoševe stihove i tekstove govori glumac KMD-a Frane Perišin, dok će glazbeni finale donijeti koncert Djevojačkog zbora Amorette s voditeljicom Majom Marušić (Saloča od zrcala)

22:30               Noćna glazbena čitaonica i slušaonica

članovi dubrovačkih bendova čitaju i pričaju o tekstovima pjesama svojih glazbenih uzora i izvode njihove skladbe (Saloča od zrcala)

18-22              Prodajna izložba dubrovačkih izdavača

prodajna izložba izdanja Matice hrvatske - ogranak u Dubrovniku, Društva dubrovačkih pisaca i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku

po prigodnim cijenama (predvorje Narodne knjižnice)

 

Narodna knjižnica - ogranak Mokošica

 

18:00               „Arion i Aretuca“

učenici 3.a razreda PŠ Montovjerna (OŠ Lapad) predstavit će svoju slikovnicu inspiriranu starom dubrovačkom legendom o postanku Srđa i Omble.

 

- Izložba strip plakata sadašnjih i bivših učenika OŠ Mokošica

 

21:00               Ivan Gundulić Mačica

predavanje i kviz za učenike srednjih škola

 

 Znanstvena knjižnica Dubrovnik

 

19:00               „Kameni gost“

promocija knjige br. 8 biblioteke „Psyche“ Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik „Kameni gost“, Aleksandr Sergejevič Puškin. O novom izdanju i prijašnjim knjigama iz edicije „Psyche“ govore akademik Luko Paljetak i dr.sc. Vesna Čučić. U programu sudjeluju glumci KMD-a Frane Perišin i Glorija Šoletić te na gitari Maroje Brčić.

 

20:00               Anton Perko: Pod suncem i mjesecom juga

izložbom Antona Perka, mornaričkog časnika, slikara te carskoga i kraljevskoga dvorskog tajnika obitelji Habsburg, Dubrovačke knjižnice žele upoznati

javnost s nedavno primljenom donacijom slika iz stvarateljeva bogata opusa. Ova je prezentacija organizirana u znak zahvalnosti donatorici, gospođi Hildi Tetsis. Autorica izložbe je dr. sc. Sanja Žaja Vrbica, uz koju će na otvaranju govoriti dr. sc. Vesna Čučić i akademik Luko Paljetak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.