Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Noć muzeja 2014. u Dubrovniku

31.01.2014.

00:02

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se u cijeloj Hrvatskoj održava manifestacija Noć muzeja. U gotovo stotinu gradova i mjesta svojim programima Noći muzeja priključit će oko dvije stotine institucija a među njima u Dubrovniku Dubrovački muzeji i Dom Marina Držića.

Posljednjeg petka u siječnju održava se nacionalna manifestacija Noć muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Dubrovačka Noć muzeja u programima Dubrovačkih muzeja počinje  večeras igraonicom o Stjepanu Gradiću u Arheološkom muzeju u Revelinu uz priče o velikom Dubrovčaninu Jasne Held a u nastavku večeri će staklopuhačica Ivanka Pašalić demonstrirati vještinu puhanja stakla. U Etnografskom muzeju u Žitnici Rupe bit će predavanje „Narodna glazbala dubrovačkog kraja“ Ivice Kipre uz nastup KUD-a Stjepan Radić i zvuke ljerice. Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru nudi nastup dubrovačkog renesansnog ansambla Plazirius i predavanja: „Restauracija zvona sa preslice Kneževa dvora“, „Nove arheološke spoznaje uz pad Masade i car Tit Flafije“ i „Fortepijano Antona  Waltera iz Dubrovačkih muzeja“. Muzej suvremene povijesti organizira predavanje Varine Jurice Turk i Miša Đuraša „Hrvatska ratna fotografija“. Pomorski muzej nudi edukativno-dramsko-glazbeni program za djecu i predavanje „Dubrovačka Nautika – Pomorska škola u Dubrovniku“ Điva Bašića uz nastup ženske klape Amfora. U Kneževu dvoru bit će otvorena izložba namještaja, nakita i unikatnih predmata iz donacije Patricije Veremante Dubrovačkim muzejima. U svim odjelima Dubrovačkih muzeja uz besplatan ulaz bit će osigurana istručna vodstva. Programi počinju u 18 sati a završavaju u jedan sat poslije ponoći.

 

U Noći muzeja Prirodoslovni muzej  dio programa posvetio je najmlađim posjetiteljima koji su se kroz izložbu „Tko su lesepsijski migranti?“ upoznali s novim vrstama riba koje su stigle iz Crvenog mora. U kvizu koji je uslijedio sudionici su pokazali stečeno znanje, a najbolji od njih dobili su prigodne nagrade. Glavne karakteristike pojedinih vrsta riba iskazali su crtanjem i bojanjem u radionici „Tko su lesepsijski migranti?“. 

Manifestaciji Noć muzeja u Dubrovniku  svojim programima priključit će se i Dom Marina Držića. Kviz o poznavanju života i djela velikog komediografa, nove mrežne stranice Doma, predstavljanje publikacija o Držiću na hrvatskom i engleskom jeziku uz kulinarski program i izložbu knjiga „Stav'te Držića u knjižnicu“ iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu -  programi su Doma Marina Držića večeras od 18 do kasnih noćnih sati. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.