Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Oblikovatelji sjećanja" uz 65. Dubrovačke ljetne igre

16.03.2014.

12:30

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posebnim programima Dubrovačke ljene igre tijekom srpnja i kolovoza obilježit će svoju 65. godišnjicu. Jedan od takvih obljetničkih sadržaja je i izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara.

 Izložba će, kako najavljuju iz Igara, biti ostvarena u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba te Državnim arhivom u Dubrovniku i Dubrovačkim muzejima a bit će postavljena na dvije lokacije i to u Sponzi i u Kneževom dvoru. Tijekom 65 godina postajanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni su fotografi  ostavili važan i dragocjen umjetnički i dokumentarni trag  među kojima  i poznata imena hrvatske fotografske scene kao što su Tošo Dabac, Vilko Zuber, Marija Braut, Krešimir Tadić, Slobodan Tadić, Pavo Urban i brojni drugi domaći pa i dubrovački fotografi. Istovremeno, značajni umjetnici poput Ede Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Toma Gusića, Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih kreirali su festivalske plakate, programske knjižice i vizualne identitete pojedinih sezona i godišta Igara. Ovom izložbom će se podsjetiti na njihove prinose, važnost i značaj u stvaranju i oblikovanju osobne i kolektivne vizualne memorije u proteklih više od šest decenija dugom kontinuitetu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.