Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Orašar u Dubrovniku

07.11.2014.

08:21

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U izvedbi solista i baletnog ansambla Carskog ruskog baleta, pod vodstvom umjetničkog direktora Gediminas-a Tarande, nekadašnjeg solista Boljšoj Teatra, u Dubrovniku će, krajem mjeseca, biti izveden balet Orašar, čarobna bajka o prekrasnim snovima u Božićnoj noći. Uz članove Carskog ruskog baleta, nastupit će i učenice Baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

„Orašar", balet u dva čina, odnosno četiri slike posljednji je u nizu od tri baletna djela velikog ruskog skladatelja Čajkovskog, te svakako jedno od najljepših djela klasične baletne literature. Temelji na libretu Mariusa Ivanoviča Petipe nastalom prema priči Ernesta Hoffmana „Orašar i kralj miševa".  Predstavlja jedan od njegovih najpopularnijih i najviše izvođenih baleta, a nastao  je po narudžbi Ivan Vsevoložskija, direktora Carskih kazališta. Prvi put je izveden 19. prosinca 1892. u postavci Mariusa Petipe. Riječ je o bajkovitoj, božićnoj, mirisom oraha i cimeta prožetoj priči o djevojčici i čarobnjaku, igračkama koje tijekom noći ožive, o mašti i radosti, pobjedi dobra nad zlim.  

Izvedba baleta Orašar  je 30. studenog, u 19 sati i 30 minuta, u Sportskoj  dvorani u Gospinu polju. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.