Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvoreno pismo ansambla predstave "Allons enfants"

04.07.2014.

20:10

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U susret početku nove sezone Dubrovačkih ljetnih igara, ansambl prošlogodišnje festivalske produkcije predstave „Allons enfants“ Nataše Rajković i Bobe Jelčića, objavio je pismo javnosti u kojem prosvjeduju zbog izostavljanja njihove predstave u programu 65. Igara

 „Pitamo nadležne: intendanta  i  vijeće Dubrovačkih ljetnih igara te Ministarstvo kulture, nalazili se predstava u ovogodišnjem programu ili ne?Tražimo službeno očitovanje! Ako se ne nalazi, zašto o tome nismo pravovremono službeno obaviješteni, s obzirom na to da smo planirali rad na obnovi predstave te za to rezervirali termine. Ako je problem u financijama, zašto se „rezanje“ sredstava ne provodi solidarno, tako da se svima smanjuju honorari. Ako i bez pogovora prihvatimo razloge skidanja predstave s repertoara, ostaje možda i ključno pitanje tretmana projekta i cjelokupnog autorskog i izvođačkog tima. Kako je moguće da se to događa tri tjedna prije dogovorenih termina izvedbi bez ikakvih preuzimanja profesionalne i etičke odgovornosti?  Autori i ansambl predstave dobili su najprije usmenu, a zatim i pisanu potvrdu kako će predstava ove godine doživjeti reprizu.“ –  piše u pismu autora predstave i glumačkog ansambla. Pretprogram Igara objavljen je u veljači ove godine, program prije mjesec dana u Zagrebu a 7. srpnja će biti predstavljen i u Festivalskoj palači Dubrovniku. U svim dosadašnjim festivalskim objavama nisu spominjane moguće ovoljetne reprize prošlosezonskih premijernih naslova pa niti predstave „Allons enfants“ koja je, podsjetimo, prošlog ljeta, otvarajući dramski program Igara, igrana u dubrovačkoj Gradskoj viječnici. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.