Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

16:11 / 18.08.2014.

Autor: Silva Capurso

Počela škola za strane slaviste

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je danas počela tradicionalna Zagrebačka slavistička škola.

43. hrvatski seminar za strane slaviste iduća se dva tjedna održava u Dubrovniku.  U radu seminara sudjeluju inozemni studenti slavistike i kroatistike, sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste 55 polaznika dolazi iz 24 države, među kojima su i polaznici iz Kine, Kanade, Egipta i Irske.
U nastavnom dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će slušati i tematski ciklus predavanja posvećen jezičnim, književnim i kulturnim politikama u Hrvatskoj. Predavači na seminaru su ugledni hrvatski profesori: Andrea Zlatar Violić, Tatjana Jukić, Nikica Gilić, Leonida Kovač, Krešimir Bagić, Krešimir Mićanović, Ivo Pranjković, Marko Samardžija.
U kulturološkom bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga dokumentarnog filma povezan s temom seminara i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima. Posebni gost seminara je dramaturg i aktivist Mario Kovač koji će sudjelovati na tribini o hrvatskom političkom performansu. Na seminaru će se održati i okrugli stol o obrazovnim politikama, predstavit će se zbornik znanstvenih radova “Prostor i izmještenje u hrvatskoj književnosti i kulturi” urednice Lane Molvarec te će se u okviru filmske radionice snimati kratki film o svim događanjima.
Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a organizaciju ovogodišnjega 43. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HAZU i CROZ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.