Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se projekt (pauza) Ivane Đula i Luke Vrbanića

28.12.2021.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Projekt (pauza) Ivane Đula i Luke Vrbanića

Projekt (pauza) Ivane Đula i Luke Vrbanića

Foto: Ivana Đula / -

Projekt (pauza) autora Ivane Đula i Luke Vrbanića bit će u svom isztraživačkom dijelu predstavljen večeras u 18 sati u Art radionici Lazareti.

"Nakon tri audio rada usko vezana uz prostor Dubrovnika i izvedbenost tišine, vrijeme je za pauzu. Područje interesa ostaje isto, ali se fokus dijelom pomiče s (isključivo) prostora Dubrovnika na prostor izvedbe u okviru različitih medija. Pauzu promatramo kao kraći odsječak tišine, kao predah, zastoj ili šum. Počinjemo s pauzom u prostoru grada, preciznije s nepostojanjem pauze u auditivno i vizualno zasićenom gradu, a nastavljamo s pauzom u zvuku, tekstu, pokretu i slici. Kako ju uspostaviti? Na koji ju način izvesti? Koje su peformativne mogućnosti pauze.

U nedostatku pauze, pauza se otvara kao značajan koncept, životno i umjetnički.

Želja nam je pokušati promijeniti paradigmu pauze kao prostora između, stavljajući fokus upravo na nju i njezinu izvedbenost. I ovoga puta okosnica je Dubrovnik i nepostojanje pauze u auditivno zagađenom gradu. Ipak, ovaj projekt izlazi iz okvira konkretnog prostora. On u njemu nalazi inspiraciju, ali svoje istraživanje i izvedbu promišlja izvan njegovih obrisa.

Okosnicu projekta čini kao i dosada audio instalacija, uz koju predstavljamo teorijsko-poetsko promišljanje o pauzi, naziva Anatomija pauze. Audio broj realizira se kao i u ranijim radovima u suradnji s Lukom Vrbanićem, dok se popratna knjižica realizira u suradnji s dizajnerskim kolektivom Oaza i lektoricom i urednicom Milicom Sinkauz.

Prostor pauze prostor je koji obavezuje na dopisivanje značenja. Istražujući pauzu, bavit ćemo se pitanjem što se događa na tim rubovima na kojima se pauza uspostavlja i na koji način se manifestira izvedba pauze, što sve spada u izvedbu pauze i postoji li granica koju ne smijemo prijeći. Iz osobne pozicije krećemo u usamljenu praksu potrage za (izgubljenom) pauzom u vremenu u kojem je pauza postala luksuz, a usamljenost imperativ."


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.