Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Shakespearov "Kralj Lear" i večeras

30.08.2014.

14:23

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je sinoć počelo dvodnevno gostovanje Kazališta Ulysses s dramom “Kralj Lear” Williama Shakespearea u režiji Lenke Udovički i s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.

“Kralj Lear” prva je i inauguralna predstava Kazališta “Ulysses” odigrana na prostorima oko austrougarske tvrđave Minor na Malom Brijunu 2001. godine. U proteklih petnaest sezona predstavu je vidjelo oko 30 tisuća gledatelja i još uvijek je dijelom reperoarnog rasporeda brijunskog festival. Šest Brijunskih lokacija u Dubrovniku su zamijenile tri: skalini Dominikanske crkve, taraca tvrđave Revelin i tvrđava Imperijal na Srđu. Shakespearova  tragedija, koja govori o političkim i životnim porazima,   nemoći, starosti i tragičnim usudima svojih protagonista, u Ulyssesovoj izvedbi, prati posljednje godine habsburške monarhije, završnicu Prvog svjetskog rata i raspad Austro-Ugarske.    Prilagodbu teksta je napravio Borislav Vujčić, scenografi su Richard Hoover i Damir Medvešek, kostimografkinja je Jagoda Buić a glazbu skladao Nigel Osborne. Prestižnom glumačkom kreacijom „Kralja Leara“, nakon mnogo godina, Rade Šerbedžija vratio se u Dubrovnik,  u grad gdje je na Dubrovačkim ljetnim igrama od 1966. do 1985. ostvario galeriju važnih glumačkih prinosa igrajući u dramama Shakespearea, Krleže, Vojnovića i drugih uz monodrame, recitale i nastupe u raznim kazališnim gostovanjima a 1977. godine dobio je i Nagradu Orlando za ulogu Hamleta. Gostovanje njegova Kazališta Ulysses održava se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara. Druga izvedba “Kralja Leara” je večeras a početak je u 19 sati i 30 minuta na skalinima Dominikanske crkve.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.