Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Suvremena arheologija – lokalitet Kokojevica

30.05.2014.

13:31

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji udruge Bašćina, u galeriji 3VOLTA u Lumbardi sutra se otvara izložba Suvremena arheologija – lokalitet Kokojevica.

Otkad su 1970. godine  istovareni prvi kamioni, na Kokojevici je naraslo brdo raznog smeća i otpada čija se ukupna masa procjenjuje na 42.000 tona. Nekadašnja krška zavala, smještena na slikovitoj i divljoj bandi od defora, dobila je tako nimalo laskavu etiketu odlagališta komunalnog otpada. Ekosustav u samom žarištu je uništen, a nesanitaran način odlaganja smeća prijeti i okolnim lokalitetima. Osobito je na udaru more u koje se dreniraju procjedne vode. Na račun te činjenice stradava i jedan od najljepših prirodnih bisera otoka Korčule – morsko jezero na lokalitetu Bat/Galija – koje je po svoj prilici danas bliže toksičnoj bari. No, Kokojevica nije samo deponij smeća i ekološka bomba, ona je i suvremeni arheološki lokalitet, kažu autorice izložbe Sand Hančević i Valerija Jurjević. Služeći se materijalom kojeg je na odlagalištu smeća  Kokojevica sakupio Predrag Šarić, autorice izložbe Sanda Hančević i Valerija Jurjević još su jednom nastojale istražiti što se sve od smeća i o smeću može naučiti. Podsjetimo, iste su autorice, na istu temu,  2008. godine predstavile izložbu Reciplaža. No, za razliku od Reciplaže, čiji je karakter bio globalni, ova izložba se drži lokalnih okvira i otkriva nam brojne zanimljivosti iz naše nedavne prošlosti. Otvorenje je u subotu, 31. svibnja,  u 20 sati i 30 minuta. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.