Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Žrnovu održana "Žrnovska makarunada"

12.08.2019.

15:11

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Foto: Niko Perić

Foto: Niko Perić

Foto: - / -

Sinoć je ispred Doma kulture u Žrnovu na otoku Korčuli u organizaciji udruge "Žrnovski makaruni", mjesnih odbora Žrnova i Postrane te ugostiteljskog obrta "Žrnovski dvori", a uz pokroviteljstvo Grada Korčule i Turističke zajednice grada Korčule održana "Žrnovska makarunada".

Već u poslijepodnevnim satima u parku ispred Doma kulture okupio se veći broj znatiželjnika koji su pratili pedesetak domaćica iz pet skupina žena iz mjesnih naselja kako na dugim stolovima spremaju više od tisuću porcija toga žrnovskog kulinarskog specijaliteta.

Utrošeno je 150 kilograma brašna ručno oblikovanoga na poseban način – brašnjavim dlanovima i drvenom iglom pretvorenoga u šupljikavu tjesteninu.To se zalijevalo toplim 'šugom' od 150 kilograma junećega mesa i 25 kilograma rajčice i domaće kapule (luka) koji je zajedničkim djelovanjem sastojaka te raznih tajnovitih dodataka žrnovskih domaćica mamio nepce.

Brojni posjetitelji kušali su makarune i uz njih poznata korčulanska vina, a večer je nastavljena prigodnim glazbeno folklornim programom i zabavom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.