Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Virtualna izložba o Mihovilu Pansiniju

02.06.2020.

14:02

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Obilježavajući 94. godišnjicu rođenja i 5. godišnjicu smrti Mihovila Pansinija, uglednog liječnika i majstora amaterskog filma, Gradska knižnica Ivan Vidali u Korčuli prikazuje njemu posvećenu virtualnu izložbu.

Mihovil Pansini nesumnjivo je znamenit Korčulanin kojeg se rado i s ponosom sjećamo.

"Izložba pod nazivom 'Znameniti Korčulani' je u projektu knjižnice osmišljena s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti, koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju, ne samo grada i otoka Korčule, već Hrvatske, Europe i svijeta, napominje ravnateljica Milojka Skokandić.

Sjećanje na njih i njihova djela, od izuzetne je važnosti sačuvati za buduće generacije, kako bi potakli znanstvena istraživanja i proučavanja njihova opusa, te primjereno vrednovanje u povijesnom kontekstu.

Mihovil Pansini (Korčula, 1926. - Zagreb, 2015.) završio je medicinu u Zagrebu (otorinolaringolog), a debitirao amaterskim filmom Gospodin doktor (1953). Razvija utjecajnu koncepciju antifilma – čišćenja filma od književnih, filozofskih, moralnih, psiholoških i drugih struktura, kao i od filmske tradicije, pri čemu se pojednostavljivanjem postupka izbjegava lažnost filmskih konvencija.

Radikalan je primjer apstraktni eksperimentalni film K-3, ili čisto nebo bez oblaka (1963), s praznim ekranom. Glavni je začetnik i teoretičar GEFF-a (Genre Film Festival, 1963-1970), festivala i škole eksperimentalnog filma.

Koristio je izobličenja slike (Piove, 1958), slučajnu zabilježbu kamerom privezanom na leđa (Scusa signorina, 1963), a po postupku fiksacije i strukturalne ogoljenosti djela, najuspjelije u Siesti (1958), Dvorištu (1963) i Zahodu, jedan je od najranijih hrvatskih predstavnika stremljenja ka strukturalnom filmu.

U režiji, filmskoj teoriji i kritici koristio je spoznaje svoje temeljne struke o percepciji slike i zvuka.

Predavao je na Medicinskom te na Filozofskom fakultetu.

Ostali važniji filmova: Osuđeni (1954), Brodovi na pristaju (1955), Zagorski cug (1955), Smirena predvečerja (1955), Život stvari (1955), U jednoj maloj tihoj Kavani (1958), Kamen sam sebi diže spomenik (1958), Pismo iz Hrvatske (1991).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.