Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Preminula Bube Marinović

25.12.2014.

22:05

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Badnji dan u 95. godini preminula je Ljubica Bube Marinović, Dubrovkinja koja je, svojom osobnošću, profesijom i širinom interesa, ostavila poseban trag u galeriji poznatih sugrađana.

Gospođa Bube, kako su je svi zvali, bila je dugogodišnja tajnica Dubrovačkih ljetnih igara, duša festivalskih ljeta koju su pamtile generacije umjetnika iz zemlje i svijeta i velika imena svjetske umjetničke scene kao što su bili Karajan, Matačić, Szering ili Ionesco.  Bila je nezamjenjiva suradnica kreatora sezona Igara, ugradivši u njihovu bogatu kronologiju i svoju poticajnu prisutnost, energiju, strast i posvečenost. U Ulici od Sigurate 1 godištima je bila ona uvijek raspoložena i duhovita, sveprisutna „gospođa od Igara“ koja je personificirala i Festival i ljetni Dubrovnik. Profesionalac koji se ne zaboravlja. Bila je i poseban, recitom tako, VIP-vodič. I izvan turističkih sezona provodila je Gradom prinčeve, kraljeve, kraljice, državnike, akademike. Njeni duboki dubrovački korjeni, bila je i unuka Luke markiza  Bone osnivača Dubrovačkog tramvaja, poliglotski glosarij kojim je vladala, radost i dobro raspoloženje koje je nudila – bile su i ostale sekvence jedne bogate biografije, osobnosti i prepoznatljivosti koji se otimaju zaboravu i ostaju u onom biranijem dijelu albuma Grada. Sa posebnom stranicom posvećenoj gospođi Bubi Marinović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.