Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

1. listopada 1991.

01.10.2014.

14:59

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

1. listopada 1991. godine, u šest sati ujutro, s kopna, mora i zraka, počela je agresija na Dubrovnik - dubrovačko područje ostalo je bez struje i vode, a nastojeći uspostaviti potpunu informativnu blokadu Dubrovnika, agresor je raketirao Centar za obavješćivanje i repetitor i relej na Srđu.

Dubrovnik je bio i bez telefonskih veza sa svijetom što je trajalo iduća tri mjeseca. Ukupne neprijateljske snage, namijenjene osvajanju prostora hrvatskog Juga, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11.000 i 13.000 vojnika uz značajnu potporu zrakoplovstva, te više od 120 teških topničkih oružja kao i oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera, a na crtama obrane dugim više od 200 km, nasuprot brojnoj i dobro naoružanoj agresorskoj vojnoj sili, našlo se oko 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojbe ZNG Dubrovnik, PU dubrovačko-neretvanske i dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane. Agresija se nastavila svakodnevnim napadima, praćenim protjerivanjem stanovništva, nepotrebnim razaranjem i pljačkom, a krajem listopada agresor je izbio na same prilaze Gradu u kome je bez struje, vode i redovite opskrbe hranom ostalo više od 50 000 stanovnika. Herojskom obranom Grada dubrovački branitelji su porazili agresora, te zajedno sa svim građanima koji su ostali u svom gradu, svojom hrabrošću i žrtvom ispisali najsvjetlije stranice bogate dubrovačke povijesti.

Svečana misa zadušnica za sve poginule u domovinskom ratu bit će služena u 19 sati u crkvi Male braće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.