Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

18 godina od tragedije američkog zrakoplova

03.04.2014.

16:43

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

18 je godina od tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova u kojoj je poginuo američki ministar trgovine Ronald Brown sa suradnicima.

18 je godina od pogibije američkog ministra trgovine Rona Browna. Poginuo je 3. travnja 1996.-te, zajedno s 34 putnika u zrakoplovu, koji se srušio kraj brda Svetoga Ivana. Avion ratnog zrakoplovstva SAD-a, nakon posjete Bosni i Hercegovini srušio se pokraj Dubrovnika. U avionu su bili američki ministar trgovine Ron Brown, uz 34 člana izaslanstva, među kojima je bilo i dvoje hrvatskih državljana. Mjesto pada bilo je oko 2 i pol kilometra, udaljeno od mjesta slijetanja. Kao uzrok nesreće službeno je navedena greška posade zrakoplova i pogrešno pripremljena procedura prilaza Zračnoj luci Dubrovnik. Tim su povodom predstavnici američkog veleposlanstva, Zračne luke Dubrovnik, grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije položili vijence ispred spomen obilježja poginulima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.