Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

ADRIARadNet - radarima do veće sigurnosti

08.06.2014.

14:26

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je ovog tjedna održan trodnevni sastanak projekta ADRIARadNet

Radarski podatak omogućit će kvalitetniju prognozu obilnijih oborina, grmljavinskog nevremena, ali i prvi put na području južnog dijela Jadrana omogućiti točne meteorološke podatke za nautičare koji posjećuju područje Dubrovačko-neretvanske županije. Na sastanku u Hrvatskoj kontroli zračne plovidne sudionici sastanka razgovarali su s predstavnicima meteorološke službe. Buduća radarska slika ocijenjena je izuzetno važnim strateškim podatkom koji će u znatnoj mjeri poboljšati sigurnost zračnog prometa.
Zamjenik ravnatelja DHMZ-a Krešo Pandžić napomenuo je i značaj radara kada se radi o praćenju suše, te praćenju desalinizacije doline Neretve. Njegovom integracijiom u mrežu europskih radara OPERA, Dubrovačko-neretvanska županija postat će vidljiva na meteorološkoj karti Europe. Nositelj projekta je CETEMPS – Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili, ostali talijanski partneri su Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija, a albanski Minstarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš.
Projekt ADRIARadNEt sufinanciran je sredstvima EU putem programa prekogranične suradnje IPA Adriatic.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.