Berba i prerada maslina na Korčuli u punom je zamahu. Do sada je u dvanaest korčulanskih uljara prerađeno oko pola ovogodišnjeg uroda, a ulje je odlične kvalitete.
14.11.2024.
09:04
Autor: HRT - Radio Dubrovnik
Masline
Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -
Berba i prerada maslina na Korčuli u punom je zamahu. Do sada je u dvanaest korčulanskih uljara prerađeno oko pola ovogodišnjeg uroda, a ulje je odlične kvalitete.
Osjetno je porastao radman, odnosno količina ulja u maslinovom plodu, i to od 14 do 19 posto. Pogodno su djelovale povoljne vremenske prilike uz dosta sunca i bez oborina. Najveći broj maslinara ulje prerađuje odmah nakon branja, što doprinosi njegovoj visokoj kvaliteti, a neki masline prije prerade određeno vrijeme drže u moru ili vodi.
I ove je godine problem otkup ulja. U korčulanskim konobama dosta je neprodanog ulja iz prijašnjih godina, a ovogodišnji urod povećat će njihove zalihe.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI