Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Brdo-Brijuni proces: Europa kompletna pripajanjem JI Europskoj uniji

15.07.2014.

13:08

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je u podne počeo sastanak čelnika zemalja regije u sklopu procesa Brdo Brijuni, a posebna gošća je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije s njemačkom kancelarkom Merkel razgovaraju o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici.
U uvodnom izlaganju kancelarka Angela Merkel je izjavila kao su „države koje su se ovdje okupile krenule na put da sve postanu članice Europske Unije. Svaka je na svoj način ostvarila dobar dio puta. Kada govorimo o ovim temama uvijek se radi o političkom pristupu raspravljanja i rješavanja konflikata. Prije 15 godina u ovom su gradu još uvijek bili vidljivi tragovi ratnih događaja. Zato želim istaknuti kako je jako dobro da više ne postoji klima uništavanja koja je ustupila mjesto pred izgradnjom i obnovom.“ - istaknula je Merkel i dodala kako je zamjetan i veliki napredak posebno kad se radi o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. „Takav razvoj omogućilo je vodstvo obje zemlje - da postave politiku za bolju budućnost. Buduća EU perspektiva je tome pripomogla kako bi se na taj način postupilo rezolutno. Situacija je za sve sudionike postala bolja. Pritom želim reći da treba pokazati hrabrost da se kroči novim putevima.“ Kancelarka Merkel se osvrnula i na problem imena Makedonije i spor s Grčkom koji još uvijek opterećuje njihove odnose. „Mislim da bismo morali riješiti taj problem. Osobno sam se pozabavila svim mogućim kombinacijama tih naziva. Njemačka je spremna konstruktivno surađivati, ali kompromisi su neophodni. Kada su svi podjednako nezadovoljni to je fer kompromis i mislim da bi to bilo jako važno za Makedoniju.“ – zaključila je Merkel. 
„Kada je riječ o razvoju infrastrukturnih projekata Europska komisija je spremna poduprijeti prekogranične projekte koji će omogućiti razmjenu između ljudi. Mislim da je to dobro i da danas trebamo govoriti o konkretnim projektima.“ – zaključila je kancelarka Angela Merel i dodala: „Suradnja među zemljama Jugoistočne Europe toliko je važna da smo odlučili okupiti šefove vlada u Berlinu i sve države koje su ovdje zastupljene kako bi se raspravljalo o specifičnim problemima ovih zemalja. Sljedeće godine potaknut ćemo i vrlo konkretan proces i pokušati odgovoriti na pitanje kao bi trebala izgledati perspektiva zemalja Jugoistočne Europe.“
U svome je izlaganju predsjednik RH Ivo Josipović naglasio kako su „mir i stabilnost, sigurnost, gospodarski razvitak i blagostanje najvažniji ciljevi Europe kao zajednice država i naroda. Pritom treba naglasiti kako Europska unija nije potpuna bez Jugoistoka Europe, tek s njihovim pristupanjem unija će biti cijela. Ovdje smo da zemljama prijateljima i susjedima pomognemo da što prije ispune uvjete i postanu sastavni dio Europske unije.“ – izjavio je predsjednik Josipović govoreći o suradnji zemalja regije i dodao: „Vrlo je važno da veliki infrastrukturni projekti, prometni i energetski budu važan dio – Jadransko-jonska autocesta, željeznički koridor, kao i pitanje naftne infrastrukture samo su neki od projekata za koje je potrebno pokazati odlučnost ne samo nas koji sjedimo ovdje za stolom. Cilj nam je da jugoistok Europe postane sastavni dio Euopske unije, i zbog toga sam posebno zahvalan kancelarki Merkel na nazočnosti.“ – zaključio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.