Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Bruxelles:Konferencija o nezaposlenosti mladih

22.01.2014.

17:55

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Potrebno je približiti tržište rada obrazovanju te uključiti vježbenički staž u obrazovni sustav, a to znači naučiti mlade 'kako ribu uloviti a ne kako ribu dobiti'. Treba slijediti najbolju praksu zemalja poput Austrije i Njemačke čijem krugu bi i Hrvatska željela pripadati", poručila je europska parlamentarka Dubravka Šuica, organizatorica konferencije pod nazivom 'Kako pomoći mladima doći do radnog mjesta", održane u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Pokazatelji na tržištu rada govore kako se Hrvatska  sa stopom od 53 posto po nezaposlenosti mladih, nalazi na trećem mjestu u Europskoj uniji, iza Grčke i Španjolske. S druge strane stopa nezaposlenosti mladih u Njemačkoj i Austriji iznosi oko pet posto. Dok Austrija u obrazovanje mladih ulaže više od šest posto BDP-a, Hrvatska ulaže manje od 3,5 posto BDP-a  Na konferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika, Hrvatsku predstavljao Josip Bilaver, predsjednik Mladeži HDZ-a kao i 22-oje  studenata sa svih sveučilišta u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.